Äitiyslaki etenee eduskunnassa – naisparien oikeuksia halutaan parantaa

Vuonna 2016 eduskunnan puhemiehelle jätetty kansalaisaloite sai lakivaliokunnan puolelleen. Lailla halutaan saada naispareille oikeus tunnustaa vanhemmuus jo neuvolassa.

Lain voimaantullessa naisparille hedelmöityshoidolla syntyvän lapsen vanhemmuuden voisi tunnustaa jo ennen syntymää neuvolassa. Nykyään perheen on tehtävä sisäinen adoptio, jotta toinenkin vanhempi saisi juridisen suhteen lapseensa. Laki haluaa, että naispareilla on samat oikeudet kuin eri sukupuolta olevilla pareilla hedelmöityshoidoissa.

Aloitetta on myös kritisoitu. Esimerkiksi Antero Laukkanen (kd) jätti valiokunnan mietintöön vastalauseen. Helsingin Sanomien mukaan Laukkanen sanoo, että lainsäätäjän ei tule säätää sellaisia lakeja, jotka lisäävät isättömyyttä. Laukkasen mukaan aloitteessa huomioidaan puutteellisesti lapsen etu ja murennetaan vakiintunut äitiyskäsitys.

Äitiyslain projektipäällikkö Anna Moring kiistää Laukkasen väitteet.

– Jos olisi mahdollista vahvistaa lapsen isä, äitiyslaki ei edes pätisi.

Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat tukeneet lakia, koska se edistäisi heidän mukaansa lapsen etua.

– Laki ei vie oikeuksia keneltäkään. Se vain mahdollista sen, että lapsella on kaksi juridista vanhempaa jo syntyessään, Moring täsmentää.