Vinski Virtasen kolumni: Miesten jääkiekon pitäisi olla naisellisempaa

Suomen naisleijonat pelaavat käynnissä olevien olympiakisojen jääkiekkoturnauksessa pronssimitalista. Pelit ovat viihdyttäviä, Ruotsi meni nurin puolivälierässä 7–2 ja Riikka Välilä häikäisee vielä 44-vuotiaana.

Michelle Karvinen on tehtaillut pisteitä. Maalissa Noora Räty on edelleen yksi jääkiekon valovoimaisimmista tähdistä.

Jääkiekkoa seuraavalle kansalle tämä ei riitä – naisten jääkiekko unohtuu pian olympiakisojen päättymisen jälkeen. Riemua riittää hetken, mutta pian otsikot valtaa taas miesten jääkiekko.

Se on erikoista. Naisten peleissä ei taklata ja törkeyksiä nähdään paljon vähemmän. Taidot pääsevät enemmän oikeuksiinsa. Monen lienee vaikea muistaa, milloin on viimeksi nähnyt naisten kiekkopelissä tappelun.

Taklaukset ja tappeleminen ovat muutenkin erikoisia ominaisuuksia lajille, jossa on tarkoitus tehdä toista osapuolta enemmän maaleja. Miesten jääkiekossa karsastetaan sellaista pelaajaa, joka ei uskalla taklata. Naisten pelin arvot eivät sovi äijien otteluun.

Olympiakisojen aikaan on keskusteltu siitä, pitäisikö naisten peleissä saada taklata. Miksi asiasta ei käydä käänteistä keskustelua – miksi miesten peleissä saa taklata? Suuri osa keskusteluun osallistuvista on miehiä, koska jääkiekkoa perinteisesti pidetään murahtelevien urosten lajina.

Niin se pitkälti onkin. Naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja on Pasi Mustonen. Voisiko miesten maajoukkueen päävalmentaja olla nainen? On vaikea keksiä ainuttakaan esimerkkiä, jossa korkealla tasolla pelaavan miesten jääkiekkoseuran valmennustiimissä olisi vastakkaisen sukupuolen edustaja. Vastaavasti naisten jääkiekossa useat valmentajat ovat miespuolisia.

Porin Ässät nimitti viime vuonna toimitusjohtajakseen Eeva Perttulan. Kyseisessä pestissä ei kuitenkaan tarvitse kovinkaan paljon tietämystä jääkiekosta. Muutenkin naisia on hyvin vähän johtotehtävissä ammattilaisurheilussa.

Olisiko miesten jääkiekossa aika kurkata laatikon ulkopuolelle? Jos taklaamista ei olla ihan heti lopettamassa, tuodaan miesvoittoiseen lajiin edes naisnäkökulmaa. On hassua, että miehet tunkeutuvat helposti naisten reviirille, mutta vuonna 2018 miesten lätkässä ei edelleenkään ole lainkaan naisellisuutta. Mitä niin olennaista miehet tietävät jääkiekosta, mitä monet lajiin vihkiytyneet naiset eivät tietäisi?

Naiset voisivat ravistella äijämäiseen laatikkoonsa ahtautunutta miesten jääkiekkoa piristävällä tavalla. Samalla naisten jääkiekko ansaitsisi paljon enemmän mediahuomiota. Miesten jääkiekon pitäisi mennä naisellisempaan suuntaan eikä toisinpäin.