Milka Rissasen uutisanalyysi: Haalii mitaleita kuin nainen

Otetaanpa pieni peli. Ota aikaa puoli minuuttia ja nimeä niin monta suomalaista jääkiekkoilijaa kuin tiedät. Katso listaasi. Kuinka moni pelaajista on nainen?

Naisleijonat nousivat olympialaisten puheenaiheeksi, kun heidän päävalmentajansa Pasi Mustonen antoi tökeröinä pidettyjä kommentteja useille medioille. Ennen turnauksen alkua joukkueen oppi-isä totesi, että yksinkertainen pelaaminen on naisille hankalaa eikä naisten pelikäsitys ole samalla tasolla kuin miehillä. Myös laukaisutaidoissa oli moitittavaa. Mustonen kuittasi kohun nimittämällä sitä ”paskankaivelupiirileikiksi” ja kertomalla olevansa ”aika väsynyt” toimittajiin.

Valmentajan kommentit osoittavat, että naisten kilpaurheilua ei arvosteta samalla tavoin kuin miesten. Naisurheilija kelpaa Suomelle ainoastaan silloin kun hän tuo jatkuvalla syötöllä mitaleita. Miehiltä riittää piste sieltä täältä.

MTV3 uutisoi viime viikolla Suomen joukkueiden hiihtoviestistä varsin erilaisin sanavalinnoin. Miesten viestissä suomalaiset ”taistelivat”, ”ajoivat kiinni” ja ”olivat hienosti neljänsiä”. Naiset sitä vastoin ”hyytyivät”, ”roikkuivat perässä” ja lopulta ”mitali karkasi”. Molempien joukkueiden sijoitus maalissa oli täysin sama, mutta julistimme naiset maanpettureiksi ja miehet kansallissankareiksi.

Urheilu on perinteisesti ollut miesten maailma, ja päästäkseen mukaan naisen on oltava väsymätön kone. Epäonnistumisia ei sulateta. Eniten kuraa niskaansa on saanut ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, joka ei päässyt olympialaisissa mitalisijoille. Eipä tule mieleen yhtäkään miesurheilijaa, jota lyödään epäonnistumisen hetkellä samalla tavoin.

Sukupuolet erottaa lisäksi se, että Suomen naisurheilussa artisti maksaa, kun taas miehille maksetaan samasta rääkistä palkkaa. Yle uutisoi viime vuoden puolella ammottavasta palkka-erosta naisten ja miesten huippu-urheilussa. Naisen euro jääkiekossa on 0,3 senttiä. Ei siis edes kokonaista senttiä. Olympiajoukkueen pelaajista puolet pelaakin ulkomailla, koska siellä naisille maksetaan palkkaa.

Naisten urheilu ei kuulemma ole kiinnostavaa. Kiinnostavuutta mitataan vertaamalla taitoja miehiin, ja ajatus iskostetaan päähän jo junioritasolla. Viimeistään nais-etuliite takaa pesäeron joukkueiden välillä. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran mielestä naisten ja miesten kilpa-urheilun vertaileminen on hedelmätöntä ja mahdotonta. Miehet ovat keskimäärin vahvempia ja fyysisempiä. Faktat ovat faktoja, mutta kaikki muu piilee asenteissa.

Pitkäveteisyydellä myös tiedotusvälineet perustelevat sitä, ettei naisten urheilu saa miehiin verrattavaa ruutu- tai palstatilaa. Naisten pelit eivät heidän mukaansa kerää katsojia eivätkä näin ollen ole tuottoisia. Koska matseja taas ei näytetä, sponsorit eivät kiinnostu naisurheilijoista. Silloin päästään tilanteeseen, jossa naisille ei makseta palkkaa. Maarianvaara heittääkin muna-kana-keskusteluun kysymyksen siitä, miten naisten urheilusta voi kiinnostua, kun sitä ei näe.

Tähän mennessä olympialaisista on tuotu Suomelle neljä mitalia – kaikki naisten voittamia. Viimeisimpänä Leijonien naisjoukkue taisteli tiensä voittoon Venäjää vastaan ja sijoittui lopulta komeasti pronssille. Naisten upea tienraivaus jäi kuitenkin nyt sen jalkoihin, ettei edes oma valmentaja näytä arvostavan joukkuettaan.