Yksi ehdotus seksuaalisen häirinnän vähentämiseksi olisi sääntöjen luominen työpaikoille. Journalistiliiton, MTL ry:n ja ProCom ry:n teettämän tutkimuksen perusteella monissa häirintätapauksissa häiritsijä ei tajunnut toimineensa epäsopivasti. Kuvituskuva: Eelis Bjurström.

Tutkimustulokset seksuaalisesta häirinnästä media-alalla yllättivät Journalistiliitossa – ”Häirintään pitäisi olla ehdoton nollatoleranssi”

Viestintä- ja media-alan järjestöt Journalistiliitto, MTL ry ja ProCom ry teettivät tutkimuksen alalla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Noin joka kuudes alojen työntekijöistä on kokenut häirintää viimeisten kahden vuoden aikana.

16 prosenttia viestintä- ja media-alalla työskentelevistä on kokenut seksuaalista häirintää viimeisen kahden vuoden aikana. Alle puolet häirintää kokevista ryhtyy minkäänlaisiin toimenpiteisiin asian vuoksi. Asia selviää Journalistiliiton, MTL ry:n ja ProCom ry:n teettämän tutkimuksen tuloksista.

Journalistiliiton lakinainen Maija Raninen on tuloksista harmistunut.

– Se, että noin suuri osa häirinnän kohteista ei ilmoita työpaikalla asiasta kenellekään, yllätti.

Ranisen mukaan häirintään pitäisi olla ehdoton nollatoleranssi. Raninen ehdottaa työpaikoille yhteisiä pelisääntöjä, jotka kertoisivat työntekijöille, millainen käytös on kiellettyä. Häirintää kokeville työntekijöille tulisi myös luoda helpompi väylä ongelmasta kertomiseen.

– Häirinnän poiskitkemisen eteen on paljon tehtävää. Niin työkulttuurissa, -ilmapiirissä kuin -suojelussakin.