Höntsyn tavoitteena on tarjota matalan kynnyksen liikuntaharrastus, jossa ketään ei syrjitä esimerkiksi kunnon tai osaamisen perusteella.

Yhteisvastuullisille yrityksille ehdotettu halvempia käyttömaksuja – kaupungin toiminta hämmentää liikunta-alan yrittäjää

Kaupunginvaltuutettu Noora Tapio jätti maanantaina aloitteen, joka madaltaisi vuokria yhteisvastuullisille yrityksille. Kaupungin mukaan aiemmassa vuokrapäätöksessä oli virhe.

– Aletaanko pelaamaan? Onko teillä jo lämmin? Meitä on tänään 13, tulisiko joku sieltä toiselta puolelta vielä tänne, että saadaan tasaiset joukkueet? Vaihdetaan sitten tilanteen mukaan.

Äänessä on Ilkka Virjo. Hän vetää Oy Höntsy Ab:n lentopallovuoroa, jossa pelaajat ovat eri-ikäisiä ja he pelailevat rennosti ja hyvässä hengessä.

– Tarkoitus on tuoda höntsääminen nykyaikaan. Ennen vanhaan spontaani pelailu lähikentillä oli helpompaa, nykyiset suosikkilajit vaativat vuoron varaamisen ja muutakin järjestämistä, Virjo kertoo vuonna 2010 perustetusta Höntsystä.

Yritys työllistää Virjon kokopäiväisesti ja hänen lisäkseen yrityksessä on muutama sivutoiminen vetäjä sekä vapaaehtoisia. Lentopallon lisäksi Höntsy tarjoaa muun muassa koripalloa ja sählyä.

Alennetuilla käyttömaksuilla tukea toiminnalle

Aiemmin Höntsyn käyttömaksut olivat seuratasoa, eli yritystasoa alhaisempia. Tämän taustalla oli 400 allekirjoitusta saanut kuntalaisaloite, joka hyväksyttiin loppuvuodesta 2016. Nyt vuodenvaihteessa päätös peruttiin ja Höntsy teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

– Meille luvattiin alemmat vuokrat ja ne saatiin. Mielestäni on asiatonta kohtelua, että ne peruttiin yhtäkkiä. Kaupungin tulisi olla vakaa toimija, johon voi luottaa, Virjo kertoo.

Höntsyn treeneissä käy eri-ikäisiä ja eritasoisia pelaajia. Lentopallo, joka on korkeamman kynnyksen laji, on ainoa Höntsyn tarjoamista lajeista, joissa on kolme eri tasoryhmää. Kuvassa semitason harjoitukset.

Tampereen kaupungissa tehtiin organisaatiomuutos viime vuoden alussa. Muutoksessa päätösvalta hinnoitteluista siirtyi liikunta- ja nuorisoyksikönjohtajalta kulttuuri- ja vapaa-aikajohtajalle. Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtajaa Lauri Savisaarta ei tavoitettu kommentoimaan päätöksen perumista.

– Teimme virheen, koska taksat määritellään kalenterivuodeksi eikä toistaiseksi, kuten tässä tehtiin, liikunta- ja nuorisoyksikönjohtaja Pekka Paavola kertoo.

Paavolan mukaan aikaisemmin myös muut yritykset ovat tavoitelleet halvempia käyttömaksuja liikuntapalveluihin.

Kaupunginvaltuutettu Noora Tapio (vas.) teki maanantaina valtuustolle aloitteen, jossa hän esittää yhteisvastuullisille yrityksille muita yrityksiä halvempia vuokria. Yhteisvastuulliselta yritykseltä vaadittaisiin seurojen ja yhdistysten, avointa ja läpinäkyvää liiketoimintaa, heikossa työmarkkina-asemassa olevien suosimista palkkauksessa sekä voittojen käyttämistä toiminnan kehittämiseen.

FAKTA

Hintaluokittelu Tampereen kaupungin liikuntapalveluissa

  • Tampereen kaupungin liikuntapaikoilla on tällä hetkellä kolme hintaluokkaa.
  • Halvimpaan ryhmään kuuluvat tamperelaiset urheiluseurat ja yleishyödylliset yhdistykset.
  • Toisessa hintaluokassa ovat yritykset, liikelaitokset ja yksityiset henkilöt.
  • Kalleimmassa luokassa ovat ei-tamperelaiset yritykset.

– Näin kaupunki voi kannustaa yrityksiä eettisempään ja reilumpaan liiketoimintaan ja antaa merkittävää tukea yrityksille, joiden harjoittama liiketoiminta täydentää kolmannen sektorin palveluita, Tapio kertoo.

Tampereen pormestariohjelmaan on kirjattu, että kaupunkiin tulisi saada enemmän liikuntatoimintaa. Virjo uskoo, että Höntsyn kaltaiset matalan kynnyksen liikuntamahdollisuudet voisivat purkaa ihmisten kynnystä harrastaa liikuntaa. Tämä olisi yhdenlainen ratkaisu liikkumattomuuteen.