Matti Korhonen ja Kati Kulma-Bremer ovat yhtä mieltä siitä, että ihmiset eivät tiedä Kantasolurekisteristä tarpeeksi.

Vähän puhetta Kantasolurekisteristä

Aivoriihi-keskustelussa pureudutaan kantasolujen luovuttamiseen, josta puhutaan julkisuudessa paljon vähemmän kuin verenluovutuksesta.

Veripalvelu ylläpitää Kantasolurekisteriä, jonka kautta vapaaehtoiset voivat kutsuttaessa luovuttaa kantasolujaan niitä tarvitseville. Rekisteriin on voinut liittyä vuodesta 1992 alkaen, mutta se on yhä suurelle osalle ihmisistä tuntematon. Kantasoluilla yritetään parantaa veritaudeista kärsiviä potilaita, joiden sairauteen mikään muu hoito ei ole tehonnut.

Kantasolujen luovuttamiseen liittyy monen mielessä pelkoja. Kantasolurekisterin ylilääkärin Matti Korhosen mukaan esimerkiksi yleinen käsitys, että luovuttaminen tapahtuu selkäytimestä, on virheellinen. Tavallisimmin kantasoluja luovutetaan verenkierrosta.

Ylöjärveläinen Kati Kulma-Bremer liittyi Kantasolurekisteriin seuratessaan tutun perheen kamppailua lapsen veritaudin kanssa. Luovuttamaan hän pääsi jo vuoden kuluttua liittymisestään, vuonna 2014.

– Se oli hyvin positiivinen kokemus. Suosittelen jokaiselle liittymistä, sillä rekisteriin tarvitaan jäseniä paljon. Tietoisuutta rekisteristä olisi tärkeää lisätä, Kulma-Bremer kertoo.