Paikallisliikenteen linja-autot eivät ole näillä näkymin ottamassa käyttöön turvavöitä. Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

Joka neljäs ei käytä turvavyötä linja-autossa – pienikin äkkijarrutus voi olla kohtalokas

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan moni bussimatkustaja ei kiinnitä turvavyötään vanhasta tottumuksesta tai unohduksesta. Suomessa turvavyöpakko linja-autoissa on ollut kuitenkin voimassa jo 12 vuoden ajan.

Linja-autossa matkustaminen ilman turvavyötä on samanlainen rike kuin muissakin ajoneuvoissa. Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaaran mukaan turvavöiden käytön valvominen  on kuitenkin vaikeaa. Esimerkiksi onnettomuustilanteissa turvavyön osallisuutta on vaikea määritellä.

Turvavyön pakollisuus unohtuu helposti matkustajilta. Tähän vaikuttaa osaltaan se, että vanhemmissa linja-autoissa ei ole turvavöitä. Kymmenes Liikenneturvan kyselyyn vastanneista uskoi, ettei linja-autossa satu mitään.

– Turvavyön laittaminen ei tule samalla rutiinilla kuin autossa matkustaessa, Elovaara avaa.

Myöskään paikallisliikenteen linja-autoista ei löydy turvavyön paikkaa, sillä niiden rekisteriotteessa on hyväksytty määrä seisomapaikkoja, jolloin turvavöitä ei tarvitse asentaa. Elovaaran mukaan tämä ei kuitenkaan ole syy olla asentamatta turvavöitä myös paikallisbusseihin.

– Seisovat matkustajat kaatuvat hyvin helposti äkillisissä jarrutuksissa.

Liikenneturvan kysely paljastaa, että matkustajat toivoisivat linja-autonkuljettajalta ohjeistusta turvavyön käyttöön. Tiedottaminen onkin Elovaaran mielestä tärkeä askel turvavöiden käytön lisäämisessä. Turvavyömerkit linja-auton sisällä ilmaisevat turvavyön käyttövelvoitteesta.