Jaakko Suorsan kommentti: Seksuaalisuus on sokea piste yhteiskunnassa

Seksiä ostavista puhutaan vielä rumemmin kuin seksityöntekijöistä. Julkisuudessa harvoin kuultu asiakasryhmä pääsi Moreenimediassa ääneen vastaamaan paheksuntaan ja kertomaan, miksi he ostavat seksiä. Tulokset eivät yllättäneet. Tämäkin ihmisryhmä on moninainen ja syyt ostaa seksiä ovat lukuisat.

Seksin ostamista ympäröi kuitenkin niin vahva stigma, että sen hyvistäkin puolista on vaikea puhua. Keskustelu siitä vaatii valtavia ponnisteluja, sillä näin herkästä ja läpitunkevasta osasta ihmisyyttä on vaikea etäännyttää itseään.

Tämä näkyy julkisessa keskustelussa. Kerta toisensa jälkeen seksuaalisuuteen liittyvät poliittiset päätökset, kuten aborttioikeus, sukupuolten tasa-arvo, ylipäätään oikeus omaan kehoon, pamauttavat lehtiin otsikoita kohuista ja riidoista. Ulkoministeri Timo Soinin osallistuminen abortinvastaisiin tilaisuuksiin aiheutti epäluottamusäänestyksen ja horjuntaa hallitusyhteistyössä.

Halusimme tai emme, seksuaalisuus on poliittinen puheenaihe.

Samalla meiltä puuttuu vakava hyvinvointipuhe seksistä. Suomalainen yhteiskunta puhuu kaikesta sukupuoleen liittyvästä kuin yläasteikäinen, jos kykenee ylittämään vaikenemisen muurin. Seksi on hassunhauska tai vähän nolo juttu iltapäivälehtien sivuilla.

Keskustelun vaikeuden ja kypsymättömyyden osoittaa myös internetin ihmisvihaa pursuava kommentointi. Esimerkin löytää helposti Youtubesta Adikian uuden musiikkivideon kommenttiketjusta. Videolla räppärit kritisoivat seksuaalista väkivaltaa, mutta kommenteissa haukutaan tekijöitä pitkälti heidän sukupuolensa perusteella. Sen sijaan sivustolla, jolle tein kyselyn maksullisen seksin asiakkaille, oli hyvin järkevää keskustelua.

Lue uutinen seksityön asiakkaista ja heidän syistään ostaa seksiä täältä.