Tajuton työmäärä polttaa erotuomarit loppuun – “Ei sitä kukaan kymmentä kuukautta jaksa”

Moreenimedia kartoitti Pirkanmaan erotuomaritilanteen suosituimmissa palloilulajeissa. Työtaakan alle uupuvat ja pian aloittamisen jälkeen lopettavat tuomarit huolestuttavat tuomarikerhoja.

Tampereella ja lähikunnissa pelataan joka viikonloppu sadoittain otteluita useissa eri lajeissa ja lukuisissa ikäluokissa alle kouluikäisistä veteraanisarjoihin. Harrastajien määrä on kauttaaltaan kasvussa, mutta tuomareiden määrässä kehityskäyrä osoittaa päinvastaiseen suuntaan.

Moreenimedian selvityksen perusteella tuomaritilanteen kanssa kamppaillaan kaikissa harrastetuimmissa palloilulajeissa paitsi jalkapallossa. Esimerkiksi toinen suosikkilaji jääkiekko on pahoissa vaikeuksissa.

– Huolestuttaa. Tilanne näyttää erittäin huonolta, harmittelee Tampereen Jääkiekkotuomarit ry:n puheenjohtaja Pekka Marjamäki.

Pienet paikkakunnat riippakivi tuomarikerhoille

Marjamäen mukaan tilanne on jatkuvasti heikentynyt. Kun vielä viisi vuotta sitten ympäröivissä kunnissa oli omia tuomarikerhoja, on toiminta siirtynyt nyt täysin Tampereen kerhon kontolle. Suunta on sama muissakin lajeissa.

– Pienillä paikoilla kaikki pelaajat periaatteessa tuntevat, mikä ei välttämättä ole kauhean mielekästä esimerkiksi kadulla liikkuessa, toteaa jalkapallon Tampereen Erotuomarikerhon puheenjohtaja Juuso Jokinen yhdeksi syistä pienten paikkakuntien tuomaritoiminnan kuihtumiselle.

Tampere-keskeisyys on aiheuttanut seuroille kasvavat kulut ja tuomareille ajokilometrien hurjan kasvun. Lentopallossa tamperelaistuomarit joutuvat viheltämään otteluita oman maakunnan lisäksi ainakin Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Oman alueen sisälläkin etäisyydet voivat olla suuret. Yksi Tampereelta Virroille suuntautuva pelireissu vie pelkästään matkoina aikaa vähintään kolme tuntia.

– Ei sitä kukaan kymmentä kuukautta jaksa, Marjamäki toteaa.

Marko Jämsällä riitti töitä Kooveen ja Kisa-Eaglesin välisessä B-junioreiden Mestis-karsintaottelussa, jossa vihellettiin yhteensä 48 rangaistusminuuttia. Tuomaripula näkyy kaikista pahiten juuei vanhimpien juniorisarjojen otteluissa, joissa tarvitaan kokeneempia erotuomareita.

Vajaamiehitys pakollisena hätäapuna

Lajista riippumatta resurssit ovat pienet, kuten myös tuomareiden palkkiot. Motivaatio tuomarointiin saattaa tulla esimerkiksi siitä, että pysyy rakkaan lajin parissa tai pääsee tuomarikortilla ilmaiseksi pääsarjatason otteluihin. Ammattituomareita ei Suomessa ole edes jääkiekkoliigassa, jossa joukkueiden budjetit pyörivät miljoonissa euroissa.

Kaikilla lajeilla on ollut ongelmia tuomareiden jatkamisen kanssa. Monille ensimmäinen kausi jää myös viimeiseksi.

– Kesäkuussa pystyy jo aika hyvin sanomaan, ketkä jatkavat. Kiinnostuksen lopahtaessa tuomarille ei voi asettaa tehtäviä, kun kaikki päivät on merkattu täyteen esteitä, Jokinen toteaa.

– Ensimmäinen ottelu viitoittaa aika paljon innostusta ja uran jatkoa. Välttämättä se kipinä ei lähde ikinä liikkeelle.

Kaisa Ketosella on käynnistynyt kymmenes kausi tuomarina. Pyeongchangin olympialaisiin varasijalla olleelle, tavoitteellisesti tuomaroivalle Ketoselle kertyi viime kaudella yhteensä noin sata ottelua, jonka hän itse koki sopivaksi määräksi.

Useimmiten tuomariura tyssää pelien suureen määrään ja sen aiheuttamaan vapaa-ajan vajaukseen. Jääkiekon junioripeleissä seuraukset ovat jo näkyneet, kun tuomarikerhossa on jouduttu kieltäytymään harjoituspeleistä.

– Monia kahdelle tuomarille tarkoitettuja pelejä on myös jouduttu viheltämään yhdellä. Vuodesta 1995 lähtien olemme esittäneet Jääkiekkoliittoon muutosehdotuksia, että esimerkiksi paikallispelejä voitaisiin pelata enemmän viikolla. Seurat eivät ole kuitenkaan tehneet asian eteen mitään, Marjamäki kertoo.

Kun saatavilla olevia ja mitat täyttäviä tuomareita ei yksinkertaisesti ole, on vajaamiehitykseen tyytyminen arkipäivää myös muissa lajeissa. Otteluita ei kuitenkaan olla jouduttu perumaan tuomareiden puuttumisen vuoksi – ainakaan vielä.

– Tänä vuonna tilanne on sellainen, että tuon tapahtuminen on hyvin mahdollista, aavistelee Koripalloliiton Tampereen alueen erotuomarikoordinaattori Roope Liljeberg.

Minkälaista on aloittelevan erotuomarin arki? Lue toimittajan kommentti täältä.