Vesi roiskuu altaan reunalla tiuhaan tahtiin.

Koirapäiväkodissa eivät maanantait masenna – Hyvänmielentyössä märät turkit ja koirien leikit ovat arkipäivän piristys

Siperianhusky Halti ja labradorinnoutaja Sisu leikkivät yhdessä ja juoksevat sohvalta toiselle. Ne viettävät päiväänsä koirapäiväkodissa. Hoitoon tuodaan muun muassa koiria, jotka muuten viettäisivät päivät yksin kotona. Päiväkoti mahdollistaa seuraa ja viihdykettä koirille, joiden omistajat tekevät pitkiä työ- tai opiskelupäiviä.

Päiväkoti Moonwell's toimii tallitiloissa.

Haltin ja Sisun hännät heiluvat yrittäjä Suvi Pulkkisen koirapäiväkodissa. Moonwell’s perustettiin puoli vuotta sitten, ja nykyisin Pulkkisen hoitoon tulevat koirat viihtyvät siellä lähes viikoittain. Tampereen ainoa koirapäiväkoti sijaitsee Hervannassa, ja se tarjoaa paikan viidelle koiralle.

Halti etsii lempileluaan.
Yhteiset leikit kuuluu päiväkodin arkeen.

Koirat pääsevät leikkimään muiden hoidossa olevien koirien kanssa. Haltilla ja Sisulla on hoitopaikassa omat lempilelut, joilla ne leikkivät keskenään. Koirat käyvät lenkillä päivittäin, ja päiväkodin vieressä on metsä, jossa osa koirista pääsee juoksemaan vapaana.

– Omistajat haluavat usein taata mahdollisimman hyvän olon koiralleen, vaikka eivät itse kykenisi olemaan koiran kanssa, Pulkkinen kertoo.

Päiväkoti voi olla ratkaisu eroahdistuksesta kärsiville koirille.

Päivähoito on sopiva kaikenlaisille koirille. Välillä pieniä ongelmia syntyy, jos koirat eivät tule toimeen keskenään, mutta asia selviää puuttumalla siihen heti. Suomessa ei vielä toistaiseksi ole rajoitettu, miten pitkäksi aikaa koiran saa jättää yksin. Ruotsissa sen sijaan on voimassa laki, joka kieltää koiran jättämisen yksin kotiin yli kuudeksi tunniksi. Koirapäiväkodit ovat yleisempiä Ruotsissa kuin Suomessa.

Myös Suvi Pulkkisen oma koira Halti viihtyy päivähoidossa.

Maanantait tuntuvat paremmalta koirien kanssa

Pulkkinen on ollut koirien kanssa tekemisissä koko ikänsä ja pitää työstään paljon. Koirapäiväkodin pitäminen on hänelle työ, jota hän todella haluaa tehdä. Parasta palautetta Pulkkiselle on koirat, jotka palaavat mielellään takaisin. Koirapäiväkodin pitämisellä ei Pulkkisen mukaan pääse rikastumaan, mutta työ antaa paljon muuta.

– Maanantait eivät tunnu enää samalta kuin palkkatyössä. Nykyisin odotan pääseväni takaisin töihin, Pulkkinen kertoo.

Jenni Mansikkala tuo Usvan ja Karman kolmen viikon välein uimaan.

Aloittelevien koirien kanssa ihmetellään ennen uimista

Altaan reunalla koirat räiskivät vettä ympärilleen. Märät turkit ovat arkipäivää yrittäjä Anu Holmalle, joka järjestää koirauintia Nokialla. Altaassa polskii niin kokeneita kuin vasta aloitteleviakin koiria. Puoli tuntia kestävälle uintivuorolle osallistuu kerrallaan korkeintaan kolme koiraa. Vuoron sisältö riippuu sille osallistuvien koirien taidoista.

– Jos koira on vasta aloittelija, silloin yleensä enemmän ihmetellään kuin uidaan, Holma kertoo.

Vedessä noutaminen on monille koirille mieleistä puuhaa.

Koirauinnissa käymiselle on useita syitä. Koirat käyvät uimassa huvimielessä, opetellakseen uimaan, kuntoillakseen ja kuntoutuakseen. Uinnin vaikutukset ovatkin koirille hyvin samankaltaiset kuin ihmisille. Kuntotuville tai ylipainoisille koirille uinti on hyvä vaihtoehto, koska se on lempeämpää koiran keholle kuin esimerkiksi lenkkeily.

– Uiminen rasittaa vähemmän niveliä, mikä auttaa kuntoutuvia koiria, Holma kertoo.

Koiran uimaan oppiminen ilahduttaa myös omistajaa

Holma perusti koirauinnin ystävän yllytyksestä. Holman ystävä kävi koirauinnissa Jyväskylässä, ja Holma mietti miten mahtavaa olisi, jos vastaavanlaista olisi myös Tampereella.

– Ystäväni ehdotti, että alkaisin itse pitämään koirauintia, ja niin myös tein, Holma kertoo.

Koirauinti tuo iloa koirille sekä omistajille.

Holman koirauinti on toiminut Nokialla nyt viisi vuotta, ja sen kävijämäärät ovat kasvaneet joka vuosi. Uinnissa käy lähinnä koiranomistajia, jotka ovat muutenkin aktiivisia koiriensa kanssa. Holma toivoisi uinnissa käyvän myös kotikoiria, joiden kanssa ei puuhata niin paljon.

Vaikka koirauinnin pääpaino on polskivissa hauvoissa ja heidän viihtyvyydessä, on vuorojen pitäminen asiakaspalvelutyötä. Koirien opettamisen ohella omistajien kanssa jutellaan paljon. Koirien ilo uidessa näkyy usein myös omistajissa. Holma kuvaileekin koirauintia hyvänmielentyöksi.

– Kun koira oppii uimaan, se yleensä tuottaa hyvää mieltä koiran omistajalle. Siitä tulee myös itselle tosi hyvä mieli.

Koirat pestään ennen uintia ja uinnin jälkeen.