Vahva laumasuoja estää myös rokottamattomia sairastumasta.

Rokottamatta jääminen ei aina johdu rokotevastaisuudesta

Väestöstä rokotevastaisia on vain pieni osa. Rokotukset voivat jäädä ottamatta myös elämänkatsomuksellisista tai käytännön syistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokotteita jätetään ottamatta monesta syystä, eikä se välttämättä aina johdu rokotevastaisuudesta. Vain pieni osa rokottamatta jääneistä on rokotevastaisia.

Nohynek nostaa esiin papilloomavirusrokotteen.

– HPV-rokote voi jäädä ottamatta vaikkapa uskonnollisista syistä. Vanhemmat voivat ajatella, että heidän lapsensa ei ole seksuaalisesti aktiivinen ennen naimisiin menoa, Nohynek kertoo.

Jotkut taas eksyvät internetissä väärille sivuille ja lukevat ongelmista, joita rokote voi sivuston ylläpitäjien mielestä aiheuttaa. Osa HPV-rokotuksista jää ottamatta, koska vanhemmat eivät ole saaneet allekirjoitettua suostumuslomaketta syystä tai toisesta.

Nohynekin mukaan rokotevastaisuus ja rokotekriittisyys sekoitetaan hyvin usein toisiinsa. Rokotusvastaisia on hänen mukaansa väestöstä noin yksi prosentti, mutta rokotekriittisten määrä vaihtelee rokotteittain. Esimerkiksi influenssarokotteita kohtaan ollaan paljon tuhkarokkorokotetta kriittisempiä.

– Erilaisia ilmiöitä pitää tarkastella rokotekohtaisesti, Nohynek täsmentää.

Miltä Tampereen seudun rokotuskattavuus näyttää nyt? Lue pääjuttu tästä.