Useat asunnottomat nuoret kiertävät sohvalta toiselle ja päivittäin uuden paikan nukkua.

Asunnottomien nuorten määrä kasvaa — ”Oma koti voi olla pelastava tekijä nuoren elämässä”

Yhä useampi suomalainen nuori elää ilman pysyvää asuntoa. Syitä asunnottomuudelle on monia, mutta usein siihen liittyy ongelmia mielenterveyden tai päihteiden kanssa.

Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA:n vuosittaisen selvityksen mukaan asunnottomien määrä Suomessa on laskenut jo viidettä vuotta putkeen. Koko väestöstä poiketen alle 25-vuotiaiden asunnottomuus koki piikin edellisvuonna. Nuorten määrä tilastossa nousi lähes kahdella sadalla henkilöllä. Suurin ongelma-alue sijaitsee pääkaupunkiseudulla, mutta myös Pirkanmaalla on nuoria, joilla ei ole pysyvää kotia.

Tampereen Seudun Nuorisoasunnot ry (Tasna) on toiminut nuorten asuttajana ja asumisen tukijana Pirkanmaalla jo lähes 30 vuotta. Tasna ry:n toiminnanjohtaja Mikko Malkamäki on työskennellyt järjestössä ja auttanut nuoria jo vuosia ennen toimistotöihin siirtymistä. Malkamäki peräänkuuluttaa nuoren omaa aktiivisuutta asunnon etsinnässä. Oman kodin saamista helpottaa kiinnostuksen osoittaminen asuntoa kohtaan ottamalla yhteyttä suoraan vuokranantajaan.  Joissain tilanteissa on myös laskettava kriteereitä esimerkiksi asunnon sijainnin suhteen.

—Tampereelta löytyy kyllä asuntoja. Lisäksi Tampereen kaupunki tarjoaa asumisneuvontaa ja tukea, jos sitä oikeasti haluaa, Malkamäki sanoo.

Koti on tärkeä elementti elämän rakentamisessa

Malkamäen mukaan asunnon saaminen ja sen ylläpitäminen voi kuitenkin olla haastavaa erityisesti nuorille, jotka ovat menettäneet luottotietonsa tai kärsivät päihde- tai mielenterveysongelmista. Tällaisissa tilanteissa ei nuoren oma yrittäminenkään aina auta vuokramarkkinoilla.

Malkamäki muistuttaa, että erilaisia elämäntilanteita on yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Yhdellä oma koti voi pysäyttää päihdekierteen, kun toisella turvallinen oleskelu- ja hengailupaikka voi pahentaa sitä. Joillekin pelkästään asunnon ylläpitäminen ja perusasioista huolehtiminen on niin haastavaa, ettei käytännössä pysty asumaan omillaan.

—Me Tasna:ssa halutaan antaa se toinen mahdollisuus. Tai vaikka kolmas tai neljäskin, jos tarve vaatii. Oma koti on kuitenkin sellainen kivijalka. Jos se on kunnossa, niin on mahdollisuus rakentaa elämää eteenpäin, Malkamäki kiteyttää.