Kaupin tähtitornissa avaruuden tunnelmaan voi virittäytyä jo seinämaalauksien avulla.

Tähtitaivaan tutkiminen on kiehtova harrastus – lokakuussa olosuhteet siihen ovat kohdallaan

Tiede ja visuaalisuus yhdistyvät Kaupin tähtitornissa. Portaiden päässä olevasta kuvusta voi kaukoputken avulla nähdä planeettoja, kuita, auringon sekä revontulet.

Nähtyään kauniin tähtikuvion tai kiehtovan ilmiön, tähtitieteeseen jää helposti koukkuun. Lokakuu onkin hyvä ajankohta lähteä tutustumaan tähtitaivaaseen. Sen jälkeen ensin pilvisyys lisääntyy, ja talvella kirkkaus estää havaitsemista, kunnes maalis-huhtikuussa tilanne taas helpottuu.

Tähtitieteen harrastaminen voi vaatia pitkäjänteisyyttä. Tietyt planeetat, kuten Mars, tulevat esille parin vuoden välein vain muutaman kuukauden ajaksi. Edellisen kerran täydellinen auringonpimennys näkyi Suomessa 28 vuotta sitten, ja seuraavaa joudutaan odottamaan jopa vuoteen 2126 asti.

Sosiaalisessa mediassa ja lehtien otsikoissa esille nousevien pimennysten lisäksi taivaankappaleita ja ilmiöitä on kuitenkin ääretön määrä, ja niiden ymmärtäminen onnistuu niin aloittelijalta kuin astrologiltakin. Tampereen tähtitieteellisen yhdistyksen Ursa ry:n varapuheenjohtaja Kari A. Kuura kehottaakin kaikkia kiinnostuneita kipuamaan Kaupin tähtitorniin.

– Tutustumaan kannattaa tulla, sillä tämä on mielenkiintoinen paikka. Pois lähtee aina viisastuneena.

Alkuun pääsee opastetusti ja helposti

Ursa tarjoaa jäsenilleen laitteiston vapaan käytön, kursseja sekä opetusta. Harrastaa voi kuitenkin ilman jäsenyyttäkin. Syksystä kevääseen asti Kaupin tähtitornilla järjestetään sunnuntaisin tähtinäytöksiä. Niissä pääsee katsomaan kiehtovia ilmiöitä, sekä tutustumaan tähtitornin ainutlaatuiseen tunnelmaan. Kuukausittaiset esitelmät johdattavat aiheeseen syvemmin.

Lokakuun alussa tähtitornissa esitystä olivat seuraamassa Pirkanmaan Ekonomit. Timo Mäkeläinen oli haaveillut torniin tutustumisesta jo pidemmän aikaa.

– Kiinnostus on ollut pitkäaikainen, ja nyt kynnys ylittyi, kun pääsimme yhdessä tänne. Varmasti aion tulla uudestaan.