Edeltävä IPPC:n ilmastoraportti julkaistiin Kööpenhaminassa vuonna 2014. Puhumassa Tanskan ympäristöministeri Kirsten Brosbøl. Kuva: IPCC

Ilmastoraportti vaatii rajuja toimia ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi – 1,5 astetta on edelleen mahdollinen

Juuri julkaistu ilmastoraportti herättää keskustelua maailmanlaajuisista toimista ilmastonlämpenemisen hillitsemisestä. Nykyiset päästövähennyslupaukset eivät riitä rajoittamaan lämpötilan nousua 1,5 asteeseen.

Maanantaina julkaistu hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n kokoama laaja ilmastoraportti on kerännyt merkittävästi kansainvälistä huomiota.

Suomessa pääministeri Juha Sipilä kirjoitti blogissaan aikovansa kutsua kaikki eduskuntapuolueet keskustelemaan ilmastopolitiikasta Suomen ilmastopaneelin johdolla. EU-jäsenvaltioiden ympäristöministerit kokoontuvat raportin julkaisun jälkeen tiistaina Luxembourgissa.

– Vastuullisissa maissa raportin esiin tuomat asiat viedään käsittelyyn, ja mietitään mitä lisätoimia päästörajoitukset edellyttävät, kertoo Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

Hänen mukaansa raportin vastaanotto ei ole ollut yllättävä. Valtaosa valtioista on ilmaissut huolensa ilmaston lämpenemisestä ja lupaa sitoutua päästöjen vähentämiseen.  Uuden raportin mukaan ilmaston lämpeneminen on mahdollista rajoittaa 1,5 asteeseen, mutta se vaatii päästövähennyksiin tähtääviä toimia kaikkialla yhteiskunnassa.

Viime vuosien ilmastonmuutosennusteiden erot johtuvat erilaisista ilmastomalleista, odotuksista ja tavoista kuvata muutosta. Ollikaisen mukaan nykyinen puolentoista asteen arvio perustuu suhteellisin hyvin linjassa olevaan settiin uusia tutkimuksia.