Mehupakkauksiin pohditaan panttia – valmisteilla oleva uudistus tietäisi kaupoille merkittäviä ongelmia

Panttipullojärjestelmän laajennuksella pyritään vähentämään pakkausjätettä. Päivittäistavarakaupoille uudistus tarkoittaisi mittavia investointeja.

Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa) valmistelee viranomaisten kanssa panttipullojärjestelmän laajentamista mehupakkauksiin. Keskisuomalainen uutisoi asiasta tiistaina.

Uudistuksessa panttijärjestelmän piiriin kuuluisivat mehupakkaukset, jotka ovat valmistettu muovista, lasista tai alumiinista.

– Aloitteita järjestelmän laajentamisesta on tullut juomateollisuudelta ja myös kuluttajilta, Palpan johtaja Tommi Vihavainen kertoi Keskisuomalaiselle.

Vihavaisen mukaan syksyn aikana selvitetään, onko panttijärjestelmän laajentamiselle esteitä laissa tai asetuksissa. Laajentamista varten Palpan on haettava muutosta tuottajarekisteriin.

Kaupoille uudistus voisi toteutuessaan aiheuttaa pulmia. Palautuspullohuoneet ovat jo nykyisin valtavia, ja mehupakkausten myötä palautuspullojen määrä kasvaisi selvästi.

– Uudistus tarkoittaisi todella isoja investointeja. Kierrätys on aina hyvästä, mutta toistaiseksi uudistus herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, kertoo valikoimapäällikkö Jenni Keskinen Pirkanmaan Osuuskaupasta.

Tilanne olisi haastava sekä pienille kaupoille että suurille hypermarketeille.

– Kaikissa kokoluokissa on omat ongelmansa. Pienissä kaupoissa palautushuoneet ovat pienempiä, mutta palautumistakin tapautuu vähemmän. Isossa kokoluokassa taas palautusmäärät ovat huikeita, Keskinen toteaa.