Helsingin yliopiston emeritusprofessori Rainer Oesch pääsi kokeilemaan tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia käytännössä, kun hän tutustui virtuaalitodellisuuden avulla tulevaisuuden Tampereeseen.

Smart City Weekillä käsitellään tulevaisuuden tärkeitä teemoja – tietosuoja-asetus ja tekoälyn oikeudet täynnä kiperiä kysymyksiä

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Tampere Smart City Week näyttäytyy lukuisina itsenäisinä tapahtumina. Keskiviikkoaamun seminaarin agendana oli tekoäly juridiikan näkökulmasta.

FAKTA

Tavoitteena älykäs Tampere

  • Ensimmäinen Tampere Smart City Week järjestetään 8.–12. lokakuuta eri puolilla kaupunkia.
  • Aiemmin samankaltaista Smart City Event -tapahtumaa on järjestetty Mindtrek-konferenssin yhteydessä.
  • Smart Tampere -kehitysohjelma julkaistiin vuonna 2016. Tämänsyksyisen uudistuksen jälkeen se koostuu kolmesta osaohjelmasta, eli palveluja kehittävästä digiohjelmasta, uusia liiketoimintoja edistävästä ekosysteemiohjelmasta sekä hiilineutraalia kaupunkia tavoittelevasta Kestävä Tampere -ohjelmasta.

Kyltti kauppakeskus Siperian ovella osoittaa kohteen olevan suoraan edessäpäin. Galleria Nottbeckin ovella järjestäjätaho Asianajotoimisto Merkuriuksen lakimies Ida Koskinen toivottaa tervetulleeksi seminaariin, jonka teemana on ”Tekoäly haastaa juridiikan”.

Alkukahvittelun lomassa Merkuriuksen asianajaja Lassi Kettula esittelee toimittajalle ”ykkösluennoitsijan”, Helsingin yliopiston emeritusprofessori Rainer Oeschin.

– Tämä on ikään kuin uusi asia, mutta todellisuudessa aiheesta on puhuttu jo 80-luvun lopulla, immateriaalioikeuksiin erikoistunut Oesch kertoo.

Ennen tilaisuuden virallisesti avaavaa emeritusprofessorin puheenvuoroa Kettula tyrmää nopeista ratkaisuista unelmoineiden haavekuvat.

– Täällä tullaan herättämään enemmän kysymyksiä kuin kertomaan vastauksia. Meitä kiinnosti se, mitä tekoäly merkitsee juridiikan perustalle? Tarvitseeko meidän luoda uusia rakenteita?

Täyden tuvan tapahtuma

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Tampere Smart City Week koostuu viikon aikana 15:stä tekoälyseminaarin kaltaisesta tapahtumasta.

Uusi konsepti näyttää tavoittaneen yritysmaailman hyvin, täyden salin kuunnellessa tarkkaan ensin Oeschin ja hänen jälkeensä Kettulan kerrontaa. Asiantuntevasta yleisöstä herää hyvin kysymyksiä. Keskustelussa pohditaan muun muassa sitä, syrjäyttääkö tekoäly jonain päivänä tuomarit.

– Tällöin päätöksistä jäisi ainakin pois tunnepuoli. Ihmistuomarin päätökseen voi vaikuttaa se, millainen päivä hänellä on, Oesch pohtii.

Ensimmäisen puoliskon lopuksi nähdään teknologian pienimuotoinen vastaisku, kun videopätkä 2001: Avaruusseikkailu -klassikkoelokuvasta jää näkemättä äänentoisto-ongelmien vuoksi.

Tapahtumapaikkana toimineessa Galleria Nottbeckissa pystyy tutustumaan Tampereen tulevaisuuden suunnitelmiin monin tavoin. Kiinnostusta herätti erityisesti virtuaalitodellisuuden versio Tampereesta.

Tarpeellinen asetus tökkii

Kahvitauolla metalli- ja kaivosalalla toimivalla Sandvikilla työskentelevä Minna Hakulinen harmittelee, että Smart City Weekin muut tapahtumat jäävät häneltä väliin. Vaikka hän on keskiviikkona tiiminsä ainoa fyysisesti yleisössä paikalla oleva edustaja, välittyy seminaarista kerättävä tieto eteenpäin. Keskiviikon teemoja aiotaan käydä myöhemmin palaverissa läpi.

Tauon jälkeen seminaarin näkökulma vaihtuu hieman, kun liiketoimintajohtaja Matti Ristimäki Tieto-yhtiöltä käsittelee aihetta lain sijaan enemmän itse tekoälyn kannalta.

Ristimäki kertoo muun muassa ohjelmistorobotiikasta, keinoälystä ja alustataloudesta. Sujuvaa esitystä jaksaa seurata helposti, vaikka kaikki asiat eivät välttämättä aukenisikaan. Lisäksi Ristimäki käsittelee lopussa EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR), josta laajemmin jatkaa viimeisen puheenvuoron saava lakimies Ida Koskinen.

Ida Koskinen on tehnyt maisterintutkielmansa koneoppimisesta ja EU:n tietosuoja-asetuksesta. Seminaaria järjestämässä ollut Koskinen oli sekä keskiviikon tapahtumaan että Tampere Smart City Weekiin erittäin tyytyväinen.

Seminaarin aiheeseen erikoistunut Koskinen näkee sinänsä tarpeellisen tietosuoja-asetuksen olevan täynnä ristiriitoja – kun noudattaa yhtä pykälää, tulee lähes väistämättä samalla rikkoneeksi toista. Kuvallinen havainnollistus asetuksesta talona päättyy ilmanvaihdon puutteesta johtuviin sisäilmaongelmiin.

– Tämä on nyt se GDPR:n tilanne: se on tehty hieman liian tiiviisti.

Koskisen esityksen ja viimeisten aplodien jälkeen tilaisuus tulee päätökseen, jolloin gallerian väenpaljous vaihtuu nopeasti rauhalliseen arkeen. Smart City Week sen sijaan jatkuu perjantai-iltapäivään asti. Itseään voi vielä sivistää muun muassa kansainvälisessä teknologiakonferenssissa sekä epäonnistumisen päivän aaton puheenvuoroa kuunnellessa.