Tyttöjen päivän kunniaksi Tampereen maamerkkejä valaistaan vaaleanpunaiseksi. Kuva: Ville Hyötylä.

Tyttöjen päivä valaisee Näsinneulan – Tytöt kokevat syrjintää myös Suomessa

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään tänään 11. lokakuuta. Päivän tarkoitus on muistuttaa ihmisiä syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat ikänsä ja sukupuolensa takia.

Tampereella Tyttöjen päivä näkyy vaaleanpunaisiksi valaistuina rakennuksina. Päivän kunniaksi valaistaan Näsinneula, Sokos Hotelli Ilves
ja Sokos Hotelli Torni.

Tamperelaiselle Tyttöjen talolle tämän päiväinen juhla on yksi vuoden tärkeimmistä.

– Meillä oli jo tiistaina päivään liittyen suuri juhla uusissa tiloissamme Nalkalassa. Paikalla oli paljon nuoria ja Planin vapaaehtoinen kertomassa tyttöjen oikeuksista. Lisäksi olemme päivään liittyen käsitelleet ryhmätapaamissa paljon sitä, mitä tyttönä oleminen tarkoittaa ja merkitsee, kertoo Tyttöjen talon ohjaaja Jenni Haapamäki.

Hänen mielestään Tyttöjen päivää on tärkeä viettää myös Suomessa.

– Tyttöjä syrjitään iän ja sukupuolen perusteella myös täällä meillä. On tärkeää, että tyttöjen oikeuksista puhutaan, Haapamäki sanoo.

Syrjintä näkyy Haapamäen mukaan muun muassa ennnakko-oletuksina.

– Tytöiltä odotetaan sovinnollisuutta ja iloisuutta, jonka takia tyttöjen on joskus vaikea saada ääntään kuuluviin. Myös tyttöjen turvallisuuden tunteeseen tulisi kiinnittää huomiota.

Lastenoikeusjärjestö Plan kampanjoi suuresti Tyttöjen päivään liittyen. Sosiaalisessa mediassa asiaa voi kommentoida käyttämällä  #tyttöjenpuolella hästägia postauksessaan.

Planin mukaan tytöt elävät monissa osissa maailmaa jatkuvan hyväksikäytön ja väkivallan uhan alla. Tytöt pääsevät myös harvoin päättämään itseään koskevista asioista.