Meri Lantelan kommentti: Muovijuhlille ei näy loppua

Viime vuonna koko maailmassa tuotettiin muovia noin 322 miljoonaa tonnia. Se on enemmän kuin BMC Public Health arvioi maapallon aikuisten ihmisten yhteispainoksi. Halvan, kestävän ja hajoamattoman materiaalin juhlakululle ei näy loppua. Muovin tuotannon odotetaankin kaksinkertaistuvan seuraavan 20 vuoden aikana.

Samaan aikaan Tyynellämerellä kelluu valtava jätepyörre. Ei siis ihme, että muovista puhutaan nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Vaikka vastuu ei ole yksin muovin tuottajilla ja kertakäyttömuovia välittävillä yrityksillä, globaaleissa ympäristöongelmissa vastuuta ei voi jättää yksittäisille kuluttajille. Asennekasvatuksesta ja toimivasta jätehuollosta huolimatta jätettä päätyy ja tulee jatkossakin päätymään luontoon.

EU:n komission muovistrategian tavoitteet ovat välttämättömiä askeleita ympäristöongelmien hillitsemiseksi. Muovikatastrofia ei korjata yksittäisten kuluttajien vapaaehtoisella hyvänteolla, vaan kestävällä ympäristöpolitiikalla.

Miten pikaruokaravintoloiden pillien piilotukseen suhtaudutaan? Lue uutinen täältä.