Riikka Kangasmäki asuu itse samassa talossa, jossa hän majoittaa vieraitaan.

Oma yläkerta toimii vierasmajoituksena – airbnb kasvattaa suosiotaan Suomessa

Airbnb eli oman tilan vuokraaminen majoituskäyttöön on halpa vaihtoehto turisteille. Tamperelainen Riikka Kangasmäki on vuokrannut omakotitalonsa yläkertaa jo viiden vuoden ajan.

Yhä useampi suomalainen majoittaa luonaan vierailijoita yöpymismaksua vastaan. Tampereella oli tämän vuoden elokuussa 390 airbnb-asuntoa. Asuntojen määrä on noussut 37 prosenttia edellisvuodesta. Airbnb-majoituksen suosio selviää Tutkimus- ja Analysointikeskus Takista.

Riikka Kangasmäki vuokraa Tampereella sijaitsevan omakotitalonsa yläkertaa yhdysvaltalaisen Airbnb-sivuston kautta. Sivustolla hän on statukseltaan supermajoittaja. Supermajoittajana Kangasmäki ei saa perua yhtäkään varausta, ja hänen täytyy majoittaa aktiivisesti ympäri vuoden.

– On kotoisaa, kun talossa on joku. Pitkään yksin asuneena olisi outoa, jos yläkerrassa ei olisi ketään, toteaa Kangasmäki.

Kangasmäki ei kuitenkaan ota paineita majoittamisesta. Airbnb-sivusto vaatii tunnistautumista sekä majoittajalta että majoittujalta, jotta he voivat antaa arvosteluja toisilleen. Kangasmäki pystyy näkemään, millaisen arvostelun vierailija on saanut edellisiltä majoittajilta.

Kesäkuukaudet ovat loppuunvarattuja

Kangasmäen luona majoittuu niin suomalaisia kuin turisteja eri puolelta maailmaa. Saksalaiset opiskelijat ovat yksi usein vieraileva kohderyhmä. Varatuimmat majoitukset sijoittuvat kesä-heinäkuulle. Viime heinäkuussa talo oli tyhjillään yhden päivän.

– Joskus on käynyt niin, että uudet majoittujat ovat saapuneet pihaan odottamaan samaan aikaan kun edelliset vasta lähtevät. Silloin on pyydetty kaikki sukulaiset siivoamaan yläkertaa, että saadaan seuraavat majoittumaan.

Airbnb-sivusto ottaa majoittajalta noin 3 prosentin palvelumaksun. Kangasmäen lähtöhinta asunnolle on 65 euroa kahdelle hengelle yöltä. Hän uskookin, että airbnb on vahva kilpailija tulevaisuudessa hotelleille ja muille majoituspalveluille.

– Hotellilla ei ole sellaista kapasiteettia mitä airbnb-majoituksella, joka voi olla millainen tahansa, vaikka teltta.