Maritta Hiltunen on neulonut kymmeniä pareja Jonsukkia. Haastatteluun hän toi näytille parikymmentä paria. Kuva: Olivia Ranta

Porilaisen Jonna Nordströmin suunnittelemat Jonsukat ovat nousseet hitiksi – Facebook-ryhmässä yli 25 000 jäsentä

Trendisukissa ilahduttavat helppous, kontrastiset värit ja muunneltavuus. Malli on näyttävä, mutta aloittelijakin pystyy neulomaan sen.

Lähihoitajana työskentelevä Jonna Nordström, 43, päätti opetella neulomaan, kun hän ei enää kehdannut jatkuvasti pyytää villasukkia äidiltään. Alkuvuodesta 2012 Nordström suuntasikin päättäväisenä lähikauppaan ja osti kahdet puikot sekä kaksi kerää lankaa.

– Kudoin sukkien varret ensin ja sitten vasta kummatkin kantapäät. Ensimmäisessä kantapäässä meni neljä tuntia, toisessa enää puoli tuntia, Nordström naurahtaa.

Jonsukkien suunnittelun myötä Nordströmin neulomisinnostus roihahti liekkiin. Alkuvuonna 2017 hän perusti Jonsukille ja niiden ohjeille oman Facebook-ryhmän, joka on noussut valtavaan suosioon yli 25 000:lla jäsenellään.

Jonna Nordström kertoo kärsivänsä toisen sukan syndroomasta – toisen samanlaisen sukan neulominen heti tuntuu tylsältä. Siksi hänellä on puikoilla samaan aikaan useita sukkia, joita hän neuloo fiiliksen mukaan. Kuva: Jenny Jokinen

– Villasukat ovat minun juttuni. Kutominen on rentouttavaa, mutta samalla saan kuitenkin aikaan jotain kaunista. Parhaimmassa tapauksessa tuotokseni ilahduttavat muitakin, Nordström tiivistää.

Yhteisöllisyys on harrastuksen suola

Harrastuksensa alkutaipaleella Nordström ei tiennyt mitään neulomisvideoista eikä Facebookin villasukkaryhmistä. Myöhemmin niistä on ollut paljon iloa.

– Olen kiitollinen kaikista niistä opeista, joita olen villasukkaryhmistä saanut. Siksi neuvon nykyään mielelläni muita.

Vinkkejä jaetaan myös Nordströmin perustamassa Lankalyylit-neulontakerhossa, joka tapaa kuukausittain jonkun kerholaisen luona. Muutamasta kaveruksesta on kasvanut kolmentoista hengen tiivis porukka, joka viettää pikkujoulutkin yhdessä.

Jonsukat näyttävät upeilta kuvioineen ja raitoineen, mutta tamperelainen Jonsukka-harrastaja Maritta Hiltunen vakuuttaa mallin olevan helppo jopa aloittelijalle. Hiltunen on ollut koko elämänsä ahkera käsitöiden tekijä. Hän on käsityömessujen vakiokävijä ja kuuluu Jonsukka-ryhmän lisäksi moniin muihinkin Facebookin käsityöryhmiin. Lisäksi hän rakastaa neuleiltoja. Niissä tapaa samanhenkisiä ihmisiä, ja käsitöiden tekemisen ohella vaihtuvat myös kuulumiset.

– Parasta neulomisessa on, ettei ole koskaan tylsää. Minulla on eteisessäkin käsityö. Sitä teen aina silloin, kun pitää odottaa miestä, Hiltunen sanoo pilke silmäkulmassaan.

Eläkkeellä oleva Maritta Hiltunen kertoo neulovansa yhden parin Jonsukkia kahdessa päivässä. Kuva: Olivia Ranta

Hyvä kiertämään

Pian neulomisharrastuksen aloittamisen jälkeen Nordström perusti siskonsa ja äitinsä kanssa hyväntekeväisyysryhmä Knit for charityn. Nordström organisoi ryhmän toimintaa ja huolehtii valmiit käsityöt valittuun kohteeseen. Aktiivinen ydinjoukko ryhmässä on pieni, mutta lahjoitettavaa on kertynyt joka vuosi satoja pareja.

– Knit for charity on minulle luonnollinen tapa auttaa. Tänä vuonna keräämme käsitöitä Porin ja Tampereen päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Aiemmin olemme lahjoittaneet muun muassa ensi- ja turvakoteihin, lastenkoteihin sekä veteraaneille, Nordström luettelee.

Nordström haluaa tarjota Jonsukkiensa ohjeet ilmaiseksi kaikkien halukkaiden käyttöön. Ladatessaan Facebookiin kuvan ensimmäisistä Jonsukista hän ei osannut aavistaakaan sitä, miten suosittu mallista loppujen lopuksi tulisi.

– Halusin vain levittää iloa ympärilleni ja jakaa keksimääni mallia, jonka ohjetta ihmiset kovasti kyselivät.

Tässä ne makoilevat, ensimmäiset Jonsukat. Jonna Nordström keksi sukkaan kuvioita sitä mukaa, kun neuloi. Jonsukat tunnistaa kahdesta pääväristä ja yhdestä tehosteväristä. Kaikissa sukissa on raidallinen teräosa. Kuva: Jenny Jokinen

Uusia tuulia

Nordström on suunnitellut Jonsukat hyvin spontaanisti. Polvisukkien jälkeen valikoima on nopeasti laajentunut lyhyempiin sukkiin, miesten ja lasten malleihin, pipoihin, lapasiin ja Marimekosta inspiroituneisiin Jonmareihin. Joskus suunnittelu vaatii kuitenkin hieman enemmän ajatustyötä.

– Kun Suuri käsityö -lehti pyysi minua suunnittelemaan heille Jonsukat uudella tvistillä, jouduin miettimään todella kauan. Niissä piti olla jokin juju, sillä eihän kukaan ostaisi lehteä muuten. Lopulta päätin lisätä siksak-kuviota uuteen malliin, Nordström muistelee.

Nordström on tehnyt Jonsukista useita eri versioita, mutta nyt on muutoksen aika. Uusin malli Rock on Jonsukista poiketen suunniteltu myyntiin, ja haaveissa on suunnitella lisääkin sukkamalleja myytäväksi.

– Jos tällä harrastuksella jotain vähän tienaisikin.