Purnausksiksen kissat Lumipallo ja Peltsa seuraavat Tammelan elämää ikkunan läpi.

Kissakahvilan arkeen kuuluu siivoamista ja rakkaustarinoita – yhteen päivään mahtuu sata silittelijää

Kissakahvila Purnauskiksessa on asiakkaita viitenä päivänä viikossa, mutta kissat asuvat siellä kellon ympäri. Asiakkaat ovat kahvilassa vain vieraina ja toimivat siellä kissojen ehdoilla.

Tammelassa on kahvila Purnauskis, jonka ikkunoista kurkkii seitsemän kissaa. Kun ovet sulkeutuvat asiakkailta ja työntekijät lähtevät kotiin, kissat jäävät kahvilaan keskenään. Kahvilayrittäjä Tiina Aaltosen mukaan lähes jokainen kissa voi tottua elämään kahvilassa. Pennut tottuvat kahvilaan nopeimmin, vaikka elämä eroaakin kotikissan arjesta.

– Kotiin saattaa tulla vieraita pari kertaa viikossa, kahvilassa voi käydä sata tuntematonta ihmistä päivässä silittelemässä kissoja, Aaltonen vertaa.

Kissat päätyvät Purnauskikseen monia reittejä. Pentueita ja löytökissoja tulee Tampereelle ympäri Suomea, välillä myös yksityiset ihmiset ottavat yhteyttä, jos heidän kissansa tarvitsee kotia.

Kissanelämää harjoitellaan kotona

Ennen kuin kissat muuttavat kahvilaan, ne totutetaan kosketukseen ja ihmisiin Aaltosten kotona. Perheen lapset auttavat kesyttämisessä mielellään ja ottavat pentuja syliin televisiota katsoessa. Asiakkaiden lemmikkejä ei kahvilaan päästetä sisälle tautiriskin takia. Myös lauman ryhmädynamiikka voi horjua vierailuista.

–  Jos kahvilaan tulee hallitsemattomasti uusi kissa, vanhatkin kissat saattavat alkaa murisemaan toisilleen, Aaltonen lisää.

Kissojen jälkiä siivotaan päivittäin pari tuntia. Karvaa on pitkin ja poikin, mutta koriste-esineet pysyvät hyllyillä hyvin. Öisin jokaiselle kissalle on oma kissanhiekkalaatikko, aukioloaikoina niitä on kahvilan puolella vähemmän näkyvissä.

Kahvitellessa voi löytää uuden lemmikin

Purnauskiksen omille kissoille kahvila on pitkäaikainen koti, eikä niitä lähtökohtaisesti anneta eteenpäin pentueita lukuun ottamatta. Jos kissan ja ihmisen välillä nähdään molemminpuolinen rakkaus, kissa voidaan luovuttaa uuteen kotiin. Erityisesti kahvilan työntekijät rakastavat kissoja kuin perheitään.

Purnauskis tekee yhteistyötä kissojensuojelujärjestö Kisu ry:n kanssa. Yhdistys etsii löytökissoille pysyviä koteja. Kahvilassa on esillä Kisu ry:n löytökissakansio, jossa on tiedot, tarinat ja kuvat noin sadasta pirkanmaalaisesta löytökissasta.