Takissa heijastimia kannattaa olla useampia.

Tunnista toimiva heijastin – Heijastinlangasta kudottu pipo ei yksin riitä

Heijastinta ostaessa kannattaa suosia suomalaisia ja hyväksyttyjä heijastimia. Vuosia piironginlaatikossa lojunut heijastin taas kannattaa testata ennen käyttöönottoa.

Vuoden pimeimpään aikaan heijastin on tärkeämpi kuin koskaan. Liikenneturvan asiantuntija Marko Nieminen muistuttaa, että roikkuvia heijastimia pitää olla useampia.

– Autoilijan on nähtävä jalankulkija joka suunnasta, siksi vain yksi heijastin ei ole tarpeeksi, vaikka on sekin jo alku.

Uutta heijastinta ostaessa Nieminen kehottaa tarkastamaan pakkauksesta neljä asiaa. Hyväksytyn heijastimen pakkauksessa on aina CE-merkintä, EN-alkuinen koodi, valmistajan nimi sekä taho, joka heijastimen on hyväksynyt. Suomessa heijastimia hyväksyy muun muassa Työterveyslaitos.

­– Tässäkin asiassa voisin sanoa, että suosikaa suomalaisia, koska kotimaiset heijastimet ovat varmimmin hyväksyttyjä, Nieminen kertoo.

Uudet trendituotteet, kuten heijastavasta langasta kudottu pipo tai heijastava asusteet, ovat Niemisen mukaan hyvä lisä. Tavallista heijastinta ne eivät kuitenkaan korvaa.

Monta vuotta käytössä ollut tai laatikossa lojunut heijastin kannattaa testata. Testin voi suorittaa helposti kotona laittamalla heijastimen pimeään huoneeseen ja osoittamalla sitä taskulampulla.

Kauniskin kelpaa

Nykyään heijastimen ei enää tarvitse olla tylsä tai ruma. Tavallisista ruokakaupoistakin saa mitä kauniimpia heijastimia, jotka menevät jo asusteesta. Myös käsityönä tehtyjä heijastimia myydään paljon.

Tamperelaisen design-liike Onemanbandin valikoimasta löytyy myös heijastimia. Liikkeen yrittäjä Hanna Riita-Pajunen kertoo, että kaikki heillä myynnissä olevat heijastimet täyttävät vaatimukset.

– Meillä myydään ainoastaan hyväksyttyjä heijastimia. Sitten on erikseen vielä heijastinkoruja, jotka eivät ole virallisia heijastimia, koska se heijastava pinta-ala on niissä niin pieni.

Riita-Pajusen mukaan on tavallista, että tunnetut desing-merkit tekevät malleistaan ja kuvioistaan syksyisin myös heijastimia.

Nieminenkin kumoaa myytin, jonka mukaan heijastin ei saisi olla näyttävä.

– Kunhan on tarpeeksi heijastavaa materiaalia, niin voi olla vaikka kuinka kauniita, jopa koruihin verrattavia heijastimia. Ulkonäkö ei pilaa sen tehoa.