Lentoliikenteen povataan jopa kaksinkertaistuvan tulevina vuosina. Päästöjen hillitsemiseksi Suomessa on pohdittu uusien biopolttoaineiden käyttöönottoa.

Suomalaiset matkustavat tulevana jouluna yhtä paljon kuin ennenkin – ’’Myyntimme on tavanomaisella tasolla’’

Finnair ja Tjäreborg vakuuttavat ryhtyneensä ilmastotalkoisiin ja ottavansa päästötavoitteet vakavasti.

Lokakuussa julkaistu IPCC:n ilmastoraportti ja julkinen keskustelu ilmastosta eivät ole vaikuttaneet suomalaisten lentomatkustamiseen tulevana jouluna. Finnairin ja Tjäreborgin mukaan matkojen varaaminen ja matkustelu ovat pysyneet samalla tasolla.

̶  Joulun aikaan Finnairilla suosittuja kohteita ovat erityisesti Kanarian saaret ja Thaimaa sekä ennen joulua muun muassa Keski-Euroopan joulutorit. Varausten määrä on pysynyt samantasoisena kuin aiempina vuosina, Finnairin viestinnän asiantuntija Laura Varja kertoo.

Fakta

Lentoliikenne saastuttaa runsaasti

  • Finnairin päästölaskurin mukaan lento Phuketiin tuottaa 469 kiloa hiilidioksidipäästöjä ja lento Rodokselle tuottaa 171 kiloa päästöjä henkilöä kohden.
  • Vuonna 2016 globaalisti kaiken lentoliikenteen hiilidioksidipäästöjen on arvioitu olevan 600 ̶ 700 miljoonaa tonnia.
  • Helsinki-Vantaalla oli matkustajia vuonna 1998 noin 9 miljoonaa. Vuonna 2017 luku on lähes kaksinkertaistunut noin 17 miljoonaan.

Lähde: Finavia

Tjäreborgin mukaan suosittuja joulun matkakohteita ovat Gran Canaria ja kaukomatkoista erityisesti Dubai, Malediivit ja Kap Verde.

̶  Myynnin nousuun ja laskuun vaikuttavat useat eri tekijät, ja tällä hetkellä myyntimme on tavanomaisella tasolla, toteaa Tjäreborgin lehdistökontakti Aura Soininen.

Matkustaja voi vähentää hiilijalanjälkeään keventämällä matkatavaroitaan

Finnair ja Tjäreborg kertovat, että ilmaston tila otetaan vakavasti ja että yhtiöt tekevät toimenpiteitä päästöjensä vähentämiseen. Finnairin tavoitteena on päästöjen puolittuminen viimeistään vuonna 2050. Finnair kannustaa myös asiakkaitaan päästöjen vähentämiseen omilla valinnoillaan.

̶  Matkustajat voivat itse vähentää päästöjä jopa 30 prosenttia tekemällä järkeviä valintoja. Hiilijälkeään voi vähentää lentämällä uusilla koneilla suorinta reittiä, keventämällä matkatavaroitaan ja yhdistämällä lentämisen muihin liikennemuotoihin, Varja toteaa.

Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook julkisti marraskuun alussa #noplaceforplastic -tavoitteen, jonka tarkoituksena on vähentää kymmeniä miljoonia kertakäyttöisiä muovituotteita niin toimistoissa kuin lennoillakin.