Bändin energia sai yleisön mukaan alusta alkaen.

Disco Ensemble lopettaa uransa ennätykselliseen keikkaputkeen – ”nyt festareilta puuttuu yksi varmasti hyvä bändi”

Yhtyettä vuosia kuunnellut Joonas Oja jää kaipaamaan erityisesti bändin energisiä festarikeikkoja.

Loppumatonta virtaa, huutoa ja hikipisaroita. Näillä termeillä on kuvattu kovana livebändinä tunnettua Disco Ensembleä läpi yhtyeen pitkän uran. Eivätkä fanit joutuneet pettymään nytkään, kun bändi esiintyi täyteen pakatussa Tampereen Olympiassa viimeistä kertaa marraskuun toisena viikonloppuna.

FAKTA

DISCO ENSEMBLE

  • Punkrock-yhtyeen muodostavat laulaja Mikko Koivisto, kitaristi Jussi Ylikoski, rumpali Mikko Hakila ja basisti Lasse Lindfors.
  • Perustettu Ulvilassa vuonna 1996.
  • Julkaissut kuusi albumia. Tunnetuimpia kappaleita muun muassa We Might Fall Apart, Second Soul ja Drop Dead, Casanova.
  • Last Nights Out -kiertueen viimeiset keikat Helsingin Tavastialla 30.11.–8.12.

Yhtye on ollut tärkeä osa suomalaisen vaihtoehtorockin 2000-lukua. Erityisesti alkuaikoina sen energinen live-esiintyminen ja pirteä soundi oli erilaista kuin Suomessa oli totuttu näkemään.

Bändin suosio räjähti huippuunsa First Aid Kit -nimisen toisen albumin myötä vuonna 2005. Myös Hämeenlinnassa asuva Joonas Oja, 31, löysi yhtyeen noihin aikoihin. Se ei kuitenkaan ollut rakkautta ensikuulemalla. Hän muistaa erityisesti We Might Fall Apart -singlen soineen kaikkialla.

– Aluksi jopa hävetti tykätä niistä, koska olin silloin vähän punkkari ja niiden kuuntelijat oli emoja, Oja muistelee.

Ensimmäiset fanit odottavat keikan alkua puolitoista tuntia etukäteen.
Joonas Oja on tullut ystävänsä Sonja Hakkaraisen kanssa Hämeenlinnasta katsomaan Disco Ensembleä viimeistä kertaa.

13 vuoden jälkeen Disco Ensemble on ollut aktiivisista bändeistä pisimpään hänen fanituksensa kohteena. Kesän festarit on tullut valittua sen mukaan, missä yhtye on esiintynyt. Festarikeikat ovatkin rakkaimpia muistoja.

– Tässä lopettamisessa kurjinta on, että nyt suomalaisilta festareilta puuttuu se yksi varmasti hyvä bändi.

Energisen esiintymisen lisäksi kappaleiden lyriikat vetosivat Ojaan. Viime kesän Ilosaarirockissa hän tajusi, että osaa yhä jokaisen kappaleen sanat. Samaa hän ei voi muiden yhtyeiden tuotannosta sanoa.

Vaikka aluksi Oja näki fanikunnan tietynlaisena, on hänen mielestään Disco Ensemble nykyään laajan yleisön suosiossa. Menestys näkyy myös yhtyeen kansainvälisissä saavutuksissa. Yhtye on kiertänyt Yhdysvaltoja sekä saanut biisinsä FIFA- ja NHL-pelien soundtrackeille.

Last Nights Out –kiertue on jatkuvasti kasvanut ja vetänyt klubeja täyteen.

Fanit hyvästellään perusteellisesti

Disco Ensemble julkisti lopettamisensa viime talvena. Yhtye kommentoi, ettei asiaan liity mitään ihmeellistä, vaan asiat vain tulevat päätökseensä. Fanitkin näyttäisivät pitävän syitä uskottavana, sillä sen kummempaa spekulointia hajoamisen syistä ei ole ollut. Haastatteluja yhtye ei ole enää antanut.

Tamperelaisilla on viimeinen hetki tallentaa muistoja Disco Ensemblestä.
Teinistä asti bändissä laulanut Miikka Koivisto on viime vuosina muun muassa tuottanut musiikkia Paperi T:lle.
Encore antaa mahdollisuuden riehaantua.
Keikan jälkeen bändi hyvästelee eturivin fanejaan innokkaina.

Jäsenet ovat tehneet jo pitkään muita projekteja. Laulaja Miikka Koivisto esimerkiksi kuuluu tämän vuoden hehkutetuimpaan suomalaiskokoonpanoon Ruusut. Kitaristi Jussi Ylikoski kehittää ja opettaa biisintekijöitä ja artisteja.

Yhtye on lopettamisilmoituksensa jälkeen reissanut Suomessa ja ulkomailla Last nights out -kiertueellaan. Vuosi huipentuu ennätyksellisesti, kun bändi soittaa yhdeksän peräkkäistä iltaa Helsingin Tavastialla. Niistä kahdeksan on jo loppuunmyyty. Suomalaisella tasolla rupeama on ainutkertainen, sillä edes Hanoi Rocks ei soittanut yhtä montaa peräkkäistä kertaa lopettaessaan.

Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaan mukaan jäähyväiskiertueessa yleisöön vetoaa se, etteivät keikat tule toistumaan.

– Heillä on hieno ja monille tärkeä ura takana. Järjestämme keikat ilolla, tietysti siksikin, että saamme yhdeksän täyttä iltaa.

Joonas Oja pohtii lähtemistä viimeisille Tavastian keikoille.

Ennemmin kerrasta poikki kuin uran jatko väkisin

Moni suomalainen artisti on joko lopettanut tai lopettamassa uransa tänä vuonna. Joonas Ojan mielestä on yleisesti parempi pistää pillit pussiin kuin jatkaa levyjen tekemistä väkisin. Kymmenen vuotta sitten Disco Ensemblen lopettaminen olisi tuntunut hänestä luultavasti paljon pahemmalta.

– Tietysti se on harmi, mutta kaikelle on aikansa. On hyvä, että he lopettavat nyt, kun tykkään vielä kaikista levyistä.

Vuosi 2018 on tuonut myös paljon paluukiertueita. Yhtyeiden haudasta kaivamista on sekä kiitelty että moitittu.

– Olisihan se tosi siistiä, jos ne tekisi paluun joskus kymmenen vuoden päästä. Kunhan ei milloinkaan viikon tai vuoden päästä, se olisi vähän noloa, Oja toteaa.

Oja haaveilee vielä menevänsä katsomaan Tavastian kiertuetta. Tuli comeback tai ei, viimeisistä hetkistä on nyt nautittava.

Tampereen fanit on nyt hyvästelty.