Ekapelin suomenkielistä versiota käytetään esimerkiksi erityisopetuksessa. Kuva: www.lukimat.fi

Suomalainen Ekapeli auttaa intialaislapsia englannin oppimisessa – ”Intiassa on meneillään digivillitys”

Jyväskylän yliopistossa vuonna 2004 kehitetty virtuaalinen Ekapeli auttaa lapsia kielen oppimisessa.

Lukemaan oppimisessa auttava Ekapeli on laajassa käytössä Suomessa, ja viime vuosina se on levinnyt myös muihin maihin tutkimuskäyttöön. Nyt peli on käännetty englanniksi, jotta sillä voitaisiin opettaa intialaisia lapsia.

Intian 1,3 miljardista kansalaisesta yli sata miljoonaa on täysin lukutaidottomia. Monen intialaislapsen tulevaisuus riippuu englannin kielen oppimisesta, sillä laadukasta opetusta on tarjolla maassa vain englanniksi.

Jyväskylän yliopiston akatemiatutkijan Minna Torpan mukaan pelin leviämistä auttaa Intiassa käynnissä oleva digivillitys.

– Muutaman vuoden päästä digilaitteita on myös Intian köyhemmillä perheillä.

Kasvatustieteiden tohtoriopintojaan Jyväskylän yliopistossa tekevä Priyanka Patel selvitti maisteritutkielmassaan Ekapelin soveltuvuutta englannin kielen opettamisen tukivälineeksi. Hänelle myönnettiin Tampereella marraskuun puolivälissä järjestetyillä Kasvatustieteen päivillä palkinto hyödyllisestä tutkimustyöstään.

Patelin tutkimuksessa kävi ilmi, että Ekapelin englanninkielinen versio auttoi käyttäjäänsä äänne-kirjain-yhdistelmien tunnistamisessa.