Hiedanrannan voimalaitoksella alkavat pian purkutyöt. Kuva: Meri Vainiomäki.

Hiedanrannan voimalaitoksen osa puretaan – seuraavana vuorossa on LignoTechin varasto

Lielahden Hiedanrannan voimalaitosrakennuksen osan purkutyöt aloitetaan joulukuun alussa, ja ne kestävät huhtikuuhun asti. Itse voimalaitosrakennuksen purku aloitetaan helmikuussa.

Hiedanrannan voimalaitoksen osan purkamisen syynä on haitta-aineet rakenteissa. Purettava osa on myös huonossa kunnossa. Tampereen kaupungin projekti-insinöörin Matti Laurilan mukaan muitakin voimalaitoksen vieressä olevia rakennuksia puretaan. Laurilan mukaan LignoTechin varasto on vuorossa seuraavana.

– Spriitehdas on kyseisen varaston vieressä. Pitää vielä suunnitella, miten saamme purkutyön tehtyä niin, että sekin pysyy pystyssä.

Laurila kertoo, että rakenteiden haitta-aineet ovat peräisin teollisesta toiminnasta. Rakenteissa on havaittu esimerkiksi hiilivetyä ja asbestia. Haitta-ainesaneerauksia on jo tehty.

– Purkutyöt tehdään säännösten mukaan niin, ettei lähistöllä sijaitsevalle asutukselle koidu haittaa.

Voimalaitoksen tilalle on suunniteltu uutta korkeaa rakennusta. Laurila ei osaa vielä sanoa, mikä tilalle on tulossa.

Voimalaitoksen purettava osa edustaa 1960-luvun modernia teollisuushistoriaa. Se ei kuitenkaan kuulu arvokkaimpaan rakennuskantaan, eikä Pirkanmaan maakuntamuseo ole vastustanut purkua. Laurilan mukaan loppuosan vanhemmat punatiiliset rakennukset säilytetään.

Voimalaitoksen käyttö päättyi vuonna 2008, kun tehdas lopetti toimintansa. Sen jälkeen rakennus on ollut tyhjillään.