Läänintaiteilija Anna Elina Isoaron tuottama Tarinatehdas houkutteli marraskuussa kirjallisuusorientoituneita ihmisiä Finlaysonille.

Tarinatehdas tuo taiteilijat yhteen – ”Pysyvä kirjallisuustalo voi olla idealistinen haave”

Pop-up -kirjallisuustalo toimii kohtaamispaikkana taiteilijoille ja kirjallisuusalan toimijoille. Osa Tarinatehtaan toiminnasta jatkuu, vaikka kirjallisuustalon toiminta päättyy joulukuun alussa.

Rullaamon tiloissa Finlaysonin alueella on toiminut marraskuun ajan Tampereen ensimmäinen pop-up -kirjallisuustalo Tampereen Tarinatehdas. Tarinatehtaan takana on Pirkanmaan kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Elina Isoaro.

Kirjallisuustalolla järjestettiin marraskuun aikana paljon yleisöohjelmaa.  Sanataidetyöpajat, näyttelyt ja kirjailijahaastattelut keräsivät monenikäistä yleisöä. Tarinatehtaan tuottaja Isoaro yllättyi kirjallisuusalan toimijoiden innosta lähteä mukaan tekemään ohjelmaa.

– Kirjallisuustalo kasvoi melkein festarimaiseksi, Isoaro kuvailee.

Isoaron oma suosikki Tarinatehtaan tapahtumista oli nuorten open mic, jossa 17 nuorta kävi esittämässä omia tekstejään. Tampereella ei ole järjestetty aiemmin yleisölle avointa open mic-tapahtumaa. Jatkossa nuorten sanataideklubia järjestetään kulttuuritalo Laikussa.

– Tunnelma oli mahtava ja kannustava. Tuntuu hienolta, että se on tosi konkreettinen juttu, joka lähti liikkeelle Tarinatehtaasta, Isoaro sanoo.

Kirjallisuustalo on taiteilijoiden tukikohta

Läänintaiteilijan työn pääpaino on kirjallisuusalan toimijoiden työskentelyedellytysten parantamisessa. Pysyvä kirjallisuustalo voi hänen mukaansa olla vielä idealistinen haave, mutta kuukauden mittainen pilotti on askel oikeaan suuntaan.

– Jos pysyvä kirjallisuustalo ei minun kauteni aikana toteudu, voin ainakin pehmittää maaperää, puhua päättäjille ja tuoda ihmisiä yhteen.

Tarinatehdas palaa maaliskuussa Rullaamolle sarjakuvapainotteisena sarjakuvan läänintaiteilija Ville Pirisen johdolla.