Julia Kosken kolumni: Älä koske työpaikkaani, uutisrobotti

Kiinalainen media China Xinhua News lanseerasi 7. marraskuuta tekoälyllä toimivan uutisankkurin. Lähetyksissä uutisrobotti lukee sille syötettyjä uutisia ja voi työskennellä ympäri vuorokauden taukomatta.

Katsoin tekoälyn esiintymistä, ja järkytyksekseni se muistutti todella paljon aitoa ihmistä eikä Terminaattorista tuttua tappajarobottia. Viekö uutisrobotti minun työni tulevaisuudessa?

Tekoäly yleistyy kaikkialla ja sen läsnäolo näkyy yhä tiiviimmin työpaikoilla. Journalismi ei ole poikkeus. Ei voida väittää, että tekoälystä ja tekniikasta ei ole journalismissa mitään hyötyä, päinvastoin. Tekoälyä käytetään toimituksissa paljon muun muassa data-analytiikassa ja taustatyössä.

Hyödyistä huolimatta China Xinhua Newsin uutisrobotti on vienyt unelma-ammattini. Mitä jos seitsemän vuoden päästä töitä hakiessani joudun vanhojen opiskelukavereideni sijasta taistelemaan paikasta tekoälyn kanssa? Luottaako yleisö ennemmin robottiin kuin toimittajaan? Voiko tekoäly voittaa Bonnierin suuren journalistipalkinnon nenäni edestä?

Reuters Communityn artikkelin mukaan tällä hetkellä tekoälyn on mahdotonta luoda pitkiä kerronnallisia tarinoita. Siinä suhteessa ihminen on erityinen. Edes uutisankkurirobotti ei pysty itse kehittämään lukemiaan uutisia.

Lisäksi artikkeli muistuttaa, että tekoäly analysoi suuria määriä tietoa, mutta ei laatua. Robotti on hyvä renki, eikä se ole vielä huono isäntäkään. Mutta jos kahdenkymmenen vuoden päästä tekoäly on viritetty huippuunsa ja se hallitsee kaikki taiteen lajit, ihminen voi jäädä alakynteen.

Sitten kun tekoäly voi kopioida ihmisen luovan puolen täysin, on peli todennäköisesti menetetty. Ihmiskunta ajautuu sotaan robottien kanssa ja silloin meidän työpaikoillamme ei ole mitään väliä. Sitä ennen meillä ei kuitenkaan ole hätää.

Vaikka tekoäly voi näyttää sinulta, se on kaukana todellisesta ihmisyydestä. Uutisrobotin monotoninen ääni paljastaa katsojille sen olevan vain tekoäly ja silloin minä olen etulyöntiasemassa.

Minä en häviä robotille.