Tiina Jarvanne osallistui Suomen Mielenterveysseuran ja YLEn Jenny+ -ohjelman järjestämään Mind Pride -tapahtumaan Helsingissä lokakuussa. Kuva: Tiina Jarvanne

ADHD ei ole vain ylivilkkautta tai lapsille annettava diagnoosi – ”Se on supervoima, joka antaa paljon hyvää”

Tiina Jarvanne sai ADHD-diagnoosin vasta aikuisiällä. Nyt hän haluaa murtaa ennakkoluuloja ja puhua häiriön positiivisista puolista.

ADHD-liiton arvion mukaan Suomessa on noin 250 000 ADHD-oireista eli henkilöä, joilla on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö. Yksi heistä on tamperelainen Tiina Jarvanne.

Jarvanne sai ADHD-diagnoosin aikuisiällä viisi vuotta sitten. Hänellä oli ollut aiemmin vaikeuksia koulussa ja opinnoissa. Ongelmat johtivat huonoon itsetuntoon ja kelpaamattomuuden tunteeseen.

Toista tutkintoa suorittaessaan Jarvanne sairastui masennukseen ja päätyi lopulta testeihin, jotka kertoivat hänen olevan ADHD-oireinen.

– Diagnoosi oli helpotus. Se selitti monta asiaa.

Usein keskustelu ADHD:sta pyörii sen ympärillä, miten siihen kuuluvat oireet haittaavat elämää. Tiina Jarvanne pyrkii tuomaan esiin myös ADHD:n positiivisia puolia.

– ADHD-ihminen voi olla tosi rohkea, energinen, tehokas ja empaattinen. ADHD tuo toki paljon haasteita, mutta siinä on paljon hyvääkin.

Miten ADHD:n oireet näkyvät arjessa? Millaisia ennakkoluuloja ADHD herättää? Tiina Jarvanne vieraili Radio Moreenin Minun radio -ohjelmassa 9. marraskuuta 2018 kertomassa elämästään ADHD-oireisena.