Armi Kauppilan kommentti: Laina kannattaa kilpailuttaa, mutta ei välttämättä tv:stä tutulla sivustolla

”Vertaa kaikki lainat”, ”Kilpailuta lainasi Lendolla” ja ”Löydä edullisin laina.” Vastaavia mainoksia näkyy jatkuvasti niin televisiossa kuin bussikatoksissakin.

Perehdyin tutkivassa uutisessani viime vuosina lisääntyneisiin lainankilpailutussivustoihin. Kaikki juttua varten haastatellut olivat yhtä mieltä siitä, ettei ensimmäistä lainatarjousta kannata hyväksyä. Mutta onko nettisivusto paras tapa kilpailuttaa laina?

Haastattelin juttua tehdessäni 23-vuotiasta Essiä, joka kilpailutti 2500 euron lainansa rahalaitos.fi-sivustolla viime kesänä. Hänellä oli vaikea rahatilanne, kun osamaksulla ostetut huonekalut oli maksettava ja miehen tulot romahtivat äkillisesti. Essi otti ensin yhteyttä kahteen tunnettuun pankkiin. Kun ne eivät myöntäneet hänelle lainaa, hän turvautui tv-mainoksessa näkemäänsä vertailusivustoon. Häntä ei epäilyttänyt sivuston toiminta, ja kaikki sujui mutkattomasti.

Hänkään ei silti suosittele sivustojen käyttöä muulloin kuin ääritapauksissa, sillä niiden välittämien lainojen korot ovat usein korkeita ja rahoituslaitokset tuntemattomia.

Vaikuttaa siltä, että monet lainan kilpailuttamista tarjoavat sivustot ovat suositeltavia silloin, kun kulutusluotolle on äkillinen tarve. Useimmiten lainaa hakiessa kannattaa ottaa itse yhteyttä pankkeihin ja vertailla niistä saamiaan tarjouksia.

Mainoksista voi tulla kuva, että lainan kilpailuttaminen nettisivustolla on helppoa. On kuitenkin valitettava tosiasia, että lainan hakijan on joka tapauksessa hallittava perustiedot muun muassa koroista, laina-ajoista ja omasta rahatilanteesta. Lainankilpailutussivuston käyttäminen ei siis pelasta tietämättömyydeltä.

Miksi lainankilpailusivustot ovat yleistyneet, ja mitä mieltä asiantuntija niistä on? Lue tutkiva uutinen täältä.