Lainankilpailutushakemuksessa valitaan haluttu lainasumma ja -aika sekä täytetään muita tietoja.

Ilmaisten lainankilpailutussivustojen määrä kasvoi muutamassa vuodessa – ”Asiakkaalle luodaan illuusio, että valta on hänellä”

Muutamassa vuodessa rahoitusmarkkinoille on tullut kymmeniä sivustoja, jotka lupaavat tehdä lainojen vertailun asiakkaan puolesta ilmaiseksi. Ilmiön taustalla on se, että lainojen kilpailuttaminen koetaan usein vaikeaksi.

Ilmaista lainojen kilpailuttamista tarjoavat nettisivustot ovat yleistyneet paljon viime vuosina. Takuusäätiön toimitusjohtajan Juha Pantzarin mukaan ensimmäiset lainankilpailutussivustot tulivat markkinoille noin kolme vuotta sitten. Silloin niitä oli vain muutamia, mutta nykyään Pantzar arvioi alalla olevan jo yli 50 toimijaa.

Lainankilpailutussivustojen ideana on, että asiakas täyttää yhden lainahakemuksen, jonka sivusto välittää usealle eri lainantarjoajalle. Hakemuksessa pyydetään täyttämään perustiedot haettavasta lainasta ja omasta rahatilanteesta sekä henkilötiedot. Hakemuksen lähettämisen yhteydessä asiakas antaa sivustoille luvan lähettää lainatarjouksia.

Takuusäätiön Pantzar arvioi, että Suomessa tehdään vuosittain jopa satojatuhansia hakuja ilmaisilla lainankilpailutussivustoilla. Suosio johtuu hänen mukaansa siitä, että lainan kilpailuttaminen itse on monille liian vaikeaa.

Sivustoihin kannattaa suhtautua varauksella

Moreenimedia kokeili useita sivustoja lähettämällä niihin lainahakemuksen. Lainatarjouksia tuli yhteensä kymmeniä parin päivän aikana. Niistä ilmoitettiin sähköpostin ja tekstiviestien lisäksi myös soittamalla.

Fakta

Moreenimedia testasi

  • Lähetimme hakemuksia kolmelle lainanvertailusivustolle: Rahalaitos.fi, Omalaina.fi ja Rahoitu.fi.
  • Yhteydenottoja tuli viikon sisällä hakemusten lähettämisestä yhteensä 96: Sähköpostitse 48, tekstiviestillä 37 ja soittoja 11.
  • Yhteydenotoissa muun muassa ilmoitettiin lainahakemuksen hyväksymisestä tietyssä rahoituslaitoksessa ja pyydettiin ottamaan se vastaan tai neuvottiin palaamaan kilpailutussivustolle tarkastelemaan saatuja lainatarjouksia.

Takuusäätiön Juha Pantzar kehottaa suhtautumaan lainanvertailusivustoihin varauksella. Hän kritisoi sivustoja siitä, että niiden vertailussa ovat mukana vain tietyt yritykset, jotka maksavat sivustoille vertailussa mukana olemisesta. Usein mukana ei siis ole kaikkia lainantarjoajia, vaan lähinnä kulutusluottoja tarjoavia yrityksiä. Tällöin mainonta voi olla harhaanjohtavaa, koska asiakkaalle luvataan koko markkinoiden edullisin laina.

– Asiakkaalle luodaan illuusio, että valta on hänellä ja hän toimii fiksusti kilpailuttaessaan lainansa. Todellisuudessa sivusto kuitenkin toimii oman taloudellisen etunsa mukaisesti, eikä asiakas tiedä sen toimintaperiaatetta.

Kilpailutussivustoja pyörittävien yritysten toimintaa valvoo kuluttaja-asiamies.

Tavoitteena on saada kaikki lainantarjoajat mukaan

Lainankilpailutussivustojen edustajat kommentoivat Moreenimedialle, että heidän tavoitteenaan on saada vertailuunsa mukaan kaikki markkinoiden lainantarjoajat.

– Isoimmat pankit eivät ole vielä lähteneet mukaan, mutta yksi tavoitteistamme on, että saisimme nekin tulevaisuudessa vertailuumme, kertoo Lendo Oy:n toimitusjohtaja Tiia Strandell.

Omalaina.fi-sivustoa ylläpitävän LVS Brokers Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Forsberg kertoo sivuston toiminnasta Moreenimedialle sähköpostitse. Hän vertaa lainankilpailutussivustoja netissä tapahtuvaan hotellien tai lentojen varaamiseen, mitä ihmiset ovat tottuneet tekemään jo pidemmän aikaa.

Lainanvertailusivustojen edustajat ovat samaa mieltä Juha Pantzarin kanssa, että lainojen vertaileminen on tavallisille kuluttajille usein vaikeaa. Lendon Tiia Strandell sanoo, että myös lainankilpailutussivustoa käyttäessä asiakkaan on ymmärrettävä tietyt perusasiat esimerkiksi koroista ja omasta rahatilanteesta.

Onko lainan kilpailuttaminen netissä helpompaa kuin ottamalla perinteisesti yhteyttä pankkeihin? Lue kommentti täältä.