Musiikillaan Koli C haluaa "räjäyttää pottia ja katsoa, mitä tapahtuu". Vaikka hänen tyylinsä on provosoiva, mielensäpahoittajat ärsyttävät häntä. Kuva: SHPhotography.

”Kipu on vaan tunne, johon on tarkotus tottuu” – Koli C alkoi tehdä räppiä masennuttuaan, ja nyt hänet halutaan useammille kappaleille kuin hän voi osallistua

Underground-räppäri Koli C:n musiikissa on päihteitä, mielenterveysongelmia ja tuskaa. Hän sanoittaa elämästään, liioitellusti ja romantisoiden.

Koli C on tehnyt reilussa vuodessa viitisenkymmentä keikkaa, mutta silti ennen jokaista hän pelkää jonkin menevän ”vituiksi”. Videoillaan ja keikoillaan hän esiintyy itsevarmasti, mutta nyt hermostuttaa. Koli C:ssä on säröjä, joista syntyy kappaleita. Niihin samaistutaan tai niistä pahoitetaan mieli.

Fakta

Koli C

  • Juuso ”Jusu” Hovinen, 26.
  • Alun perin kotoisin Pirkanmaalta, asuu Keravalla.
  • Tekee underground-räppiä eli valtavirrasta poikkeavaa rap-musiikkia.
  • Aloitti keikkailun reilu vuosi sitten.
  • Kappaleilla yli 2,5 miljoonaa katselukertaa Youtubessa. Spotify-kanava aukeaa ensi vuonna.
  • Aiemmin soittanut kitaraa ja bassoa.

Räppäri istuu autossa, hörppii ”paria tasoittavaa” ja kertoo sanoittamisesta, jota hän tekee sensuroimatta.

– Jos se on liian raakaa jollekin, niin ihan sama mulle. En mä pyri tolla mihinkään radioon. Vaikka sinnekin päästiin, hän naurahtaa.

Koli C on räpännyt pitkään, mutta suosio alkoi kasvaa lopulta puolitoista vuotta sitten ”Benzoi”-kappaleen myötä. Siinä hän ruotii kursailematta lääkeongelmaa. Räppärin mukaan se on ymmärretty väärin ylistyslauluna bentsodiatsepiineille. Samojen lääkkeiden kanssa hänellä oli ongelmia, kunnes hän armeijassa onnistui lopettamaan niiden käytön. Kappaleessa kuvaillaan, mitä ne voivat tehdä ihmiselle.

Koli C:n musiikissa käsitellään synkästi asioita, joita yhteiskunnan pohjalla eläminen voi tuoda tullessaan. Päihteet ja mielenterveysongelmat ovat tavallisia räppien aiheita. Artistia ei kiinnosta, miten hänen suorasukaiseen tyyliinsä reagoidaan, mutta silti hän haluaisi herätellä ihmisiä.

– Nykypäivänä tuolla on 15-vuotiaat aivan sekaisin. Ei se oo hyvännäköistä.

Jotenka Kolina tuli ja opetti mite nää sanat nii sanotaa / Ladataa jokasta kolmiolääkettä nii kauan kunnes me sisältä hajotaa

Koli C: Benzoi

Runoista räppiä, räpistä menestystä

Kun Koli C oli nuorempi, räppiä ei hänen mukaansa kunnioitettu samalla tavalla kuin nykyään. Eminemiä piti kuunnella salaa, jotta ei olisi saanut turpaansa välitunnilla. Kun hän myöhemmin masentui, mielen sisältöä tuli purettua kirjoittamalla runoja. Vähitellen niistä syntyi räppiä.

Nyt ura on lähtenyt nousuun. Koli C:tä pyydetään mukaan useammalle kappaleelle kuin hän ehtii osallistua. Menestys tuntuu hyvältä, sillä musiikin tekeminen on aina ollut unelma. Musiikissa sanoitukset ovat tärkeitä, mutta lempisitaattia itseltään hän joutuu hetken pohtimaan.

– Kipu on vaan tunne, johon on tarkotus tottuu. Herätä mut vast sitten, ku avaruus loppuu, hän toteaa.

Hän kuvaa ”laineilla” eli säkeillä sitä masennuksen tunnetta, kun haluaisi vain nukkua avaruuden loppuun asti. Eli ikuisuuden, koska avaruus ei lopu.

– Paitsi ässään, hän naurahtaa vanhalle vitsille.

Koli C ei ole vakava kaveri, eikä musiikkiakaan tarvitse aina ottaa niin vakavasti. Sen tekemisestä tulee hauskaa, kun sanoitukset liioittelee tarpeeksi pitkälle.

Omasta tuotannosta hänen suosikkinsa on ”Mielikuvii”. Hän teki sen pitkäaikaisen suhteensa päätyttyä ja kuvailee sitä ylipääsybiisiksi. Jaksuhalibiisiksi, johon hän purki tunteensa.

Et haluu tuntee kipuu, mä tunnen puolestasi / Ku puolet noist sun vitun sanoistas on kuolettavii

Koli C: Mielikuvii
Koli C:n läpimurtobiisin sanoitukset syntyivät omasta lääkeongelmasta.

Suuntana huippu

Koli C tekee omaa juttuaan, itsensä vuoksi. Jos siitä tulee jotain suurempaa, se on vielä parempi. Hän muistelee Tampereen Unionissa maaliskuussa pidettyä keikkaa, jossa hän esiintyi muiden räppäreiden kanssa. Halauksen jälkeen he menivät lavalle täyden tuvan eteen. Yleisö huusi ja lauloi mukana.

– Kyl se veti sanattomaksi. Ihan hullu fiilis.

Koli C tähtää huipulle. Hän tahtoo tehdä levyjä, mutta ei levy-yhtiön orjana. Tarkoituksena on räväyttää ja saada ihmiset pohtimaan, mitä hän sanoo, miksi ja miten hän uskaltaa sanoa. Räppäri haluaisi myös tuoda esille alan näkymättömiä lahjakkuuksia, jos saa mahdollisuuden.

– Tätä mä haluun tehdä, ja toivottavasti se riittää. Tähän mä nyt panostan kaikkeni.