Sanni Laineen kolumni: Minulla on ADT, ja se on oma vikani

Kun olin kymmenvuotias, luin tuhatsivuisen fantasiaromaanin yhdellä istumalla, opettelin koodaamaan ja käytin päiviä sukututkimuksen selaamiseen ja sukupuun piirtämiseen.

Nyt kaksikymppisenä pystyn keskittymään vartin, ja sinäkin aikana ajatus ja käsi karkaavat kohti kännykkää vähintään viidesti. Ystävien illanvietoissa tulee aina hetki, jolloin istutaan ringissä Instagramiin uppoutuneena. WhatsApp vie huomion luennolla, ja Finnkino muistuttaa mainosten aikana, että luurin voisi pitää leffan aikana taskussa.

Jatkuva kiireen tuntu ja toistuvat keskeytykset voivat aiheuttaa ADT:n (attention deficit trait) eli itseaiheutetun keskittymishäiriön. ADT on itse luotu käyttäytymismalli, ei kehityksellinen tarkkaavaisuushäiriö, kuten tunnetummat ADD tai ADHD. Samantapaisia oireita löytyy silti.

Itseaiheutetulle keskittymishäiriölle tyypillistä on itsensä keskeyttäminen, vaikkei ulkoisia häiriötekijöitä olisi. Keskittymishäiriö on syntynyt ajallemme tyypillisesti tehtävästä toiseen hyppimisestä. Tehokkuuden illuusio saattaa pysyä yllä jonkin aikaa, mutta kaikkia palloja ei saa millään pysymään ilmassa.

ADT hiipii huomaamatta syvemmälle elämääni. Kalenteriin kasautuvat deadlinet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, ja tehtävää on niin paljon, etten pysty keskittymään mihinkään. Pää tuntuu nettiselaimelta, jossa on auki liian monta välilehteä. Joku niistä soittaa Toton Africaa.

Kun samaan soppaan lisää vielä fomon eli ulkopuoliseksi jäämisen pelon, on olennaisiin asioihin keskittyminen vaikeaa. Somen vuorovaikutus on kovin nopeatempoista. Ryhmächattien tilannekomiikka kiitää ohi hetkessä, ja jos vitsiin ei pääse mukaan heti, hauskasta hetkestä jää helposti paitsi.

Ylen hiljattain julkaisemassa jutussa kadonneen keskittymiskyvyn palauttamiseksi ehdotettiin ilmoitusten hiljentämistä. Kokeilin. Ei auttanut. Huomasin vilkuilevani hiljaista kännykkää jopa aiempaa enemmän. Kun viestiääntä ei kuule, kännykän vilkaiseminen on ainoa tapa varmistaa, onko viestejä tullut.

Itseaiheutetusta ongelmasta on vaikea valittaa. Ehkä yritän vain kasvattaa selkärangan.