Esiintyessään Bonnie Doom kokee voivansa tehdä asioita, joita ei aina välttämättä pidetä naisoletetulle suotavana. Kuva: Reima Kuukka

Queer-tapahtumien järjestäjät luovat turvallisempia tiloja Tampereelle – ”Me voidaan olla erilaisia, mutta silti samaa porukkaa”

Tampereen queer-skene on nosteessa, mutta tarjonta ei vielä riitä vastaamaan kysyntään. Välillä tapahtumat ovat olleet niin suosittuja, että kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet sisään. Bileissä on nähty muun muassa burleski- ja drag-esityksiä.

Burleskitaiteilija Lez Purrilla on vaaleansiniset hiukset ja yllään pakkopaita. Illan juontaja Vappu Raappana kertoo paidan kuvastavan misogynian eli naisvihan kahleita. Yleisöstä lavalle pyydetty avustaja laittaa pakkopaidan remmit tiukasti kiinni ja poistuu sitten lavalta.

“You don’t own me, I’m not just one of your many toys”, alkaa äänentoistolaitteista soida. Lez Purr tanssii musiikin tahtiin ja lopulta riuhtoo paidan yltään. Nännit on peitetty keskisormen muotoon leikatuilla teipeillä.

Lez Purrin yllä oleva pakkopaita kuvastaa naisvihan kahleita. Kuva: Reima Kuukka

Lauantai-iltana ravintola Telakalla on meneillään toiset Yass Queer! -kollektiivin järjestämät bileet. Järjestäjäporukkaan kuuluvat muun muassa Vappu Raappana, Mikaela Välipakka, Minja Kaukoniemi, Venla Purhonen sekä Kuutti Jokiperä.

FAKTA

Queer-kulttuuri

  • Termiä queer käytetään positiivisena itsemäärittelyn käsitteenä identiteetille, joka rikkoo hetero- ja sukupuolinormeja.
  • Termiä on aiemmin käytetty loukkauksena ihmisiä kohtaan, joiden sukupuoli, sukupuolen ilmaisu tai seksuaalisuus eivät mukaudu vallitseviin normeihin. Sittemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat ottaneet termin omakseen.
  • Yass Queer! -kollektiiviin kuuluu noin kymmenen jäsentä ja se on järjestänyt bileet kahdesti Tampereella.
  • Myös Sysäys-kollektiivi järjestää queer-tapahtumia Tampereella.
  • Lisäksi Pispalassa sijaitsevassa Mahdollisuuksien tilassa järjestetään queerystävällistä joogaa.

Yksi keskeisistä arvoista kollektiivin järjestämissä tapahtumissa on turvallisemmat tilat, joissa on nollatoleranssi kaikelle syrjinnälle ja häirinnälle. Turvallisen tilan sijaan puhutaan turvallisemmista tiloista, koska täyttä turvallisuutta on mahdotonta luvata.

Pelkkiin sanoihin kollektiivi ei tyydy, vaan arvot näkyvät käytännössä. Turvallisemman tilan säännöt ovat esillä tapahtumapaikan seinillä. Lauantai-iltana järjestäjäporukasta Jokiperä toimii turvahenkilönä. Erottuakseen helposti väkijoukosta hän on pukeutunut sympaattiseen karhupukuun. Mahdollisissa häiriötilanteissa juhlijoita kehotetaan hakeutumaan ”care bearin” puheille.

Kaikki alkoi syntymäpäiväjuhlista

Ensimmäiset Yass Queer! -bileet järjestettiin Tampereella elokuussa 2018. Alun perin bileiden piti olla Purhosen ja Jokiperän syntymäpäiväjuhlat. Lopulta kavereille järjestetyt bileet eskaloituivat vajaan 200 henkilön queer-bileiksi drag- ja burleskiesityksineen.

Idea Yass Queer! -bileistä lähti Venla Purhosen ja Kuutti Jokiperän (takarivissä neljäs ja viides vasemmalta) syntymäpäiväjuhlista. Kuva: Reima Kuukka

Syntymäpäiväjuhlien jälkeen järjestäjät huomasivat, että vaikka queer-bileille oli kysyntää Tampereella, niitä ei juuri järjestetty. Ensimmäisten bileiden jälkeen saatu palaute osoitti, että turvallisemmille tiloille on tarvetta – oli queer tai ei. Etenkin monelle vähemmistön edustajalle ne ovat pakopaikkoja todellisuudesta, jossa syrjintä ja ennakkoluulot ovat arkipäivää.

– Me kaikki voitamme, jos turvallinen tila on turvallinen kaikille, Raappana sanoo.

Yleisö otetaan huomioon esitysten sisältövaroituksilla

Yass Queer! -kollektiivin bileissä jokaista asiaa tapahtumapaikasta lippujen hintoihin on mietitty perinpohjaisesti. Omien arvojen ja periaatteiden takana halutaan seistä, ja kollektiivi ottaa saamansa palautteen tosissaan.

Tällä hetkellä keskustelua käydään siitä, onko tapahtuman nimi kulttuurista omimista. Tapahtuman nimi on väännös drag-kulttuurissa käytetystä yas queen -ilmaisusta, jonka katsotaan kuuluvan afroamerikkalaiseen sanastoon. Ilmaisu on peräisin 1980-luvun drag queen -kulttuurista, ja sitä käytettiin alkujaan ilmaisemaan tukea tai innostusta.

Myös esitysten teemoja on pohdittu etukäteen. Jos esitys sisältää mahdollisesti ahdistavaa materiaalia, esitystä ennen annetaan sisältövaroitus. Siten kukin voi arvioida, haluaako nähdä esityksen vai ei.

Lauantaiset Yass Queer! -bileet yhdistivät sekä dragia että burleskia. Kuva: Reima Kuukka

Bonnie Doom -taiteilijanimellä dragia esittävän Raappanan mielestä tiedostavalle queer-yleisölle esiintyminen on jännittävää ja hyvällä tavalla haastavaa. Dragin kautta Raappana kokee myös voivansa käsitellä sellaista feminiinisyyttä, joka ei yksityishenkilönä tunnu hänelle luontevalta.

Tapahtumille on selkeää tarvetta

Yass Queer! -järjestäjäporukan lisäksi queer-tapahtumia Tampereella järjestää muun muassa feminististä ja queer-kulttuuria edistämään perustettu Sysäys-kollektiivi. Aiemmin tänä vuonna sen järjestämät New Year, Still Queer -bileet olivat niin suositut, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet tapahtumapaikalle sisään.

– Tapahtumien kautta keskitymme tukemaan ja antamaan äänen niille tahoille, joiden ääni ei muualla kuulu, Sysäys-kollektiivista kerrotaan.

Tapahtumissa jokainen kantaa vastuunsa turvallisemman tilan luomisesta. Kuva: Reima Kuukka

Sekä Sysäys- että Yass Queer! -kollektiivissa on huomattu tamperelaisen queer-kulttuurin olevan nosteessa. Täyteen pakattu ja lämmintunnelmainen Telakka on siitä oiva osoitus. Saman katon alle mahtuvat juhlimaan kaikki, jotka ovat sitoutuneita turvallisemman tilan periaatteisiin.

– Me voidaan olla keskenään erilaisia, mutta silti samaa porukkaa, Kaukoniemi sanoo.