Julia Kosken uutisanalyysi: Daruden nöyryys voittaa Saara Aallon räväkkyyden

Viime viikolla Yle vihdoin ilmoitti, että Suomen edustajana euroviisulavalla nähdään Darude. Artisti otettiin vastaan paljon myönteisimmin kuin viime vuonna Suomea edustanut Saara Aalto. Aallon tukijoita ja faneja löytyi kyllä, mutta hän sai myös runsaasti kielteistä palautetta. Välillä kommentit kärjistyivät jopa noitavainoksi. Miksi Daruden valintaan suhtauduttiin niin eri tavoin?

Daruden ja Aallon vastaanotot pohjautuvat pääasiassa luonteeseen ja olosuhteisiin. Rauhallinen ja vaatimaton Darude sekä itsevarma ja kunnianhimoinen Aalto. Suomalaisen on helpompi samaistua samanlaiseen, joten äänekäs Aalto jakoi mielipiteitä. Loppujen lopuksi nöyryys ja vaatimattomuus ovat asioita, joita suomalaiset arvostavat. Siksi Darude hyväksyttiin ilomielin euroviisulavalle ilman suurempia soraääniä.

Faniudesta väitellyt Tampereen yliopiston professori Kaarina Nikunen arvioi suosion erojen syntyvän artistien musiikkiurista. Darudea arvostetaan itserakennetun ja omaperäiseen uran takia. Saara Aalto taas tunnetaan monien tosi-tv- ja kilpailuohjelmien kautta. Artistien urien lähtökohdat ovat aivan erilaiset.

Sekä Aalto että Darude valittiin kutsuvierasartisteina edustamaan Suomea. Daruden tapauksessa kutsuvierasartistia osattiin odottaa, kun taas Aallon valinta tuli kaikille puun takaa. Silloin monet artistit olivat jo ehtineet tehdä musiikkia Uuden musiikin kilpailua varten. Tuntui turhauttavalta kuulla, että kaikki heidän näkemänsä vaiva valui hukkaan.

Tapahtumien seurauksena syntyi sellainen mielikuva, että koska Aalto ei pärjännyt itse, hänet syötettiin meille väkisin. Ihmiset eivät pidä tuputtamisesta ja tyrkyttämisestä, mikä saattaa olla yksi syy Aalto-inholle.

Jotta Aaltoa oltaisi ihailtu yksimielisesti, olisiko hänen pitänyt olla luonteeltaan pienempi? Aallon olisi tarvinnut leikata jotain itsestään, jotta hän olisi sopinut suomalaisuuden muottiin. Ehkä Suomen pitäisi olla isompi, jotta suuren luonteen omaavat artistit voisivat loistaa musiikkitaivaalla. Vaikka suomalaiset arvostavat nöyryyttä, tulisi heidän arvostaa myös erilaisuutta. Jos kaikki ovat samaa harmaata massaa, voiko Suomi ikinä voittaa Euroviisuja uudestaan?

Artistiluonteen ongelmat voivat olla vieläkin syvemmällä. Poptähti Antti Tuisku niittää suurta suosiota pienessä Suomessa, mutta Saara Aaltoa kritisoidaan räikeästä olemuksestaan. Jos Aallon ja Daruden sukupuolet vaihdettaisiin, muuttuisivatko ihmisten mielipiteet samalla?