Näsijärven jää on yli 20 senttiä ohuempi kuin yleensä. Kuva: Leo-setä/Flickr

Näsijärven jää kärsii lumesta ja hellekesästä – ”30 vuoteen ei ole ollut näin ohutta”

Jää on vain 12 senttimetriä paksu. Järvellä on pääosin turvallista kulkea, kunhan katsoo missä liikkuu.

Helmikuussa Näsijärven jään paksuus on yleensä ollut noin 35 senttimetriä. Tällä hetkellä jään paksuus on vain 12 senttiä, mikä on koko Suomen mittassakin hyvin vähän.

– 30 vuoteen, jonka olen alalla ollut, ei ole ollut näin ohutta jäätä, kertoo Tampereen kaupungin satamamestari Matti Joki. 

Lukema vaikuttaa yllättävältä, sillä Tampereella on ollut muuten hyvä talvi. Hyväluminen talvi ei kuitenkaan ole jäälle avuksi. Tammikuussa jäätyneen järven päälle tuli heti suuri määrä lunta, joka estää jäätymistä.

Myös viime kesän helteet vaikuttavat yhä. Koska Näsijärvi on syvä, pysyivät vedet lämpiminä niin pitkään, ettei vesimassa jään alla jäädy helposti. Paikoittain voi olla myös paksumpia sohjoisia kohtia, mutta ne eivät kanna ihmistä. Tilanteeseen ei ole tulossa parannusta, sillä talvi on jo pitkällä.

Matti Joen mukaan Näsijärvelle voi kuitenkin mennä liikkumaan. Järven tilanne vaihtelee, sillä tutut kulkureitit ovat osittain hyvinkin paksuja, kun taas esimerkiksi Hiedanranta on lähes sula.

– Jää kestää ihmistä jo seitsemän sentin kohdalla. Näsijärven tunnetuilla kulkureiteillä uskaltaa kyllä liikkua, mutta niiden ulkopuolelle en lähtisi.