Sonja Männyn kommentti: Haluaisin olla kiinnostunut datastani, mutta en ole

Tiedän varsin hyvin, että Facebook myy minusta ja toiminnastani kerättyä dataa eteenpäin. Tiedän myös sen, ettei minulla ole mitään käsitystä, missä kaikkialla henkilökohtainen ja osin arkaluonteinenkin datani liikkuu.

Vaikka ajatus kauhistuttaa, en tee asialle mitään. Miksi? Koska en voi.

Liikenneneuvos Taru Rastaan mukaan nykyisessä datankäytössä on ongelmana, että emme käyttäjinä koe hallitsevamme omaa dataamme. Enkä koe minäkään.

Vaikka GDPR:n voimaantulo loi toivoa, ei tilanne ole juurikaan muuttunut. Kokemukseni epäreilusta datankäytöstä on vain vahvistunut entisestään. Sain vasta taannoin tietää, että Facebookilla voi olla käyttäjästään dataa myös ajalta, ennen palvelun käyttöönottoa.

Epäilen muuttuuko kokemukseni datan hallittavuudesta. Tarvitsen pitävää näyttöä siitä, että pystyn oikeasti vaikuttamaan siihen, miten henkilötietojani käytetään. Yritys, joka lähtisi toteuttamaan reilumpaa datataloutta, voisi kääntää minun ja monien muiden päät.

Toisin kuin monessa muussa asiassa, tässä haluan luuloni osoitettavan vääriksi. Olisi hienoa, jos datataloutemme olisi läpinäkyvämpää. Ennen sitä tyydyn kuitenkin skeptisyyteen.

Miltä datatalouden tulevaisuus näyttää? Lue juttu täältä.