Tamperelainen musiikkikulttuuri voi hyvin

Tampere hellii musiikin ystävää – Underground ja valtavirta täydentävät toisiaan

Tampereella järjestetään eniten elävän musiikin konsertteja Suomessa asukaslukuun nähden. Keikkapaikkojen keskinäinen kilpailu on sopuisaa ja järjestäjien toiveena on pystyä tarjoamaan jokaiselle jotakin.

Taide ja kulttuuri koskettaa meitä jokaista, niitä ei kuitenkaan ole ilman tekijöitä. Kulttuuriosuuskunta TRELMUn puheenjohtaja Nipa Nyman ja Tullikamarin Pakkahuoneen, Klubin ja Teatteriravintola Telakan ohjelmapäällikkö Janne Laurila ovat musiikkielämän ammattilaisia.

Kulttuuriosuuskunta TRELMU pyörittää Kulttuurikeskus Maanalaista, joka on keskittynyt underground -kulttuuriin. Maanalaisessa järjestetään ilmaiskeikkoja ja se on niin esiintyjälle, kuin yleisölle matalan kynnyksen paikka tulla musiikin ääreen. Tullin alueen konserttipaikoissa esiintyy niin Suomen suurimpia tähtiä, kuin vähemmän tunnettuja esiintyjiä.

Tampereelta löytyy aktiivinen yleisö ja kävijöitä riittää erilaisiin tapahtumiin. Laurila ja Nymanin ovat samaa mieltä, että jako undergroundin ja valtavirran välillä on keinotekoinen Tampereen kokoisessa kaupungissa. Underground ja valtavirta täydentävät toisiaan ja samoja muusikoita voi löytää eri bändeistä.

Tamperelainen musiikkikulttuuri kukoistaa, mutta ei ilman kovaa työtä. Nyman kertoo, että ruohonjuuritason kulttuuria on tällä hetkellä haastavaa tehdä. Kaupunki ei esimerkiksi järjestä riittävästi tiloja harrastajille tai myönnä tarpeeksi toiminta-avustuksia kulttuurin tekijöille. Laurilan mukaan kukoistava kulttuuritoiminta olisi hyvää bisnestä kaupungille.

Nipa Nyman ja Janne Laurila olivat vieraina Radio Moreenin Aivoriihi-ohjelmassa tiistaina  5.3.2019.