Tyhjiä muovipakkauksia Peltolammin muovinkierrätyspisteellä

Muovin kierrätys yleistyy pikkuhiljaa taloyhtiöissä myös Pirkanmaalla – ”Meille tulee paljon yhteydenottoja”

Tampere on heräilemässä muovin kierrätykseen suhteellisen hitaasti, vaikka muovinkeräyssäiliön hankkiminen olisi taloyhtiöille kannattavaa. Helsingissä muovin keräys tehdään pakolliseksi kahden vuoden sisään yli viiden asuinhuoneiston taloyhtiöissä.

Pirkanmaan jätehuolto aloitti muovinkeräyksen tämän vuoden alussa Tampereella ja lähikunnissa. Muovin kierrättäminen on taloyhtiöille halvempaa kuin muovin päätyminen sekajätteeseen.

Pirkanmaan jätehuollon asiakasvastaavan Silva Vuopposen mukaan Tamperella muovia kierrättää noin 190 kiinteistöä. Vuopposen mukaan määrä kasvaa kuukausittain noin kymmenellä. Määrää ovat lisänneet isännöitsijöille lähetetyt kirjeet ja Ylen huhtikuinen I love muovi -kampanja.

– Ihmiset ovat kyllä olleet myös itse kiinnostuneita ja aktiivisia. Meille tulee paljon kiinnostuneita yhteydenottoja, Vuopponen kertoo.

FAKTA

Muovin kierrättäminen

  • Muovinkierrätykseen kelpaavat lähes kaikki elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden muovipakkaukset.
  • Kierrätykseen ei saa laittaa PVC-muovia, likaisia muovipakkauksia tai muita muoviesineitä kuin pakkauksia.
  • Erikseen pesuaineella ja lämpimällä vedellä pesua vaativia muoviastioita ei ole kannattavaa kierrättää, vaan ne suositellaan laittamaan sekajätteeseen.

Myös muovinkeräysastioiden ilmestyminen katukuvaan on poikinut yhteydenottoja.

– On nähty, että naapurilla on tällainen astia pihalla, ja se halutaan myös itselle, Vuopponen toteaa.

Siinä missä tavallisen viiden kuutiometrin sekajätesäiliön tyhjennys maksaa 56,05 euroa, samankokoisen muovijätesäiliön tyhjennys maksaa vain 39,43. Myös muovijätesäiliön kuukausittainen vuokra on 10 euroa sekajätesäiliötä halvempi.

Helppo keino vaikuttaa muovin kierrätykseen

Taloyhtiöissä muovin kierrätyksestä päättää taloyhtiön hallitus. Jos omaan taloyhtiöönsä tahtoo muovinkeräyspisteen, paras tapa edetä on ottaa yhteyttä isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen.

Jos keräysastiaa ei kaikesta huolimatta saada pihaan, voi muovijätteensä viedä muovinkeräyspisteeseen. Niitä Tampereen alueella on noin 20. Lähimmän kierrätyspisteen löytää osoitteesta www.kierratys.info.

Mitä ajatuksia Tampereen Yliopiston opiskelijoilla oli muovin kierrätyksestä? Kuuntele gallup täältä.