Sähköpotkulautoja näkee usein kaatuneina.

Sähköpotkulautojen asema kaupunkikuvassa vakiintuu, mutta ei mutkitta – suurimmat ongelmat pysäköinnissä ja sääntötuntemuksessa

Sähköpotkulaudat ovat olleet osa Tampereen kevyttä liikennettä toukokuun lopulta lähtien. Laudat on otettu vastaan ilolla, mutta liikenneturvallisuuden ammattilaisilta on vaadittu toimia kyseenalaisen käytön takia.

Vuokrattavia sähköpotkulautoja tarjoavat Tampereella tällä hetkellä saksalainen Tier sekä ruotsalainen Voi Scooters. Näiden lisäksi elektroniikkaliikkeet ovat lisänneet valikoimaansa sähköpotkulautoja.

Vuokrattavat laudat vaativat käyttäjältä rekisteröitymisen mobiilisovellukseen, jossa esitellään lautojen ajamiseen ja pysäköintiin liittyvät säännöt. Nopeasti lautojen ilmaantumisen jälkeen kuitenkin ilmeni, että sääntöjä ja ohjeita noudatetaan varsin löysästi, vaikka sovellus vaatiikin niihin sitoutumista ennen käyttöönottoa.

Ongelmiin on jo puututtu

Sääntöjen ja ohjeiden huolimaton noudattaminen ovat herättäneet liikenneturvallisuuden ammattilaisten huomion. Liikenneturvan viestintäpäällikön Kaisa Haran mukaan  sähköpotkulautoihin liittyvät turvallisuustekijät on tunnistettu ja niitä on huomioitu aktiivisella viestinnällä sekä aiheen esillä pitämisellä.

Ongelmatekijöiksi ovat nousseet sääntöjen epäselvyys sekä huonon pysäköinnin aiheuttamat vaaratilanteet.

Kaisa Hara, Liikenneturvan viestintäpäällikkö

Aiheen esillä pitäminen näkyy esimerkiksi Liikenneturvan omassa Liikennevilkku-lehdessä, jossa  haastateltiin sähköpotkulautoihin erikoistunutta vanhempaa konstaapelia Jani Markkasta. Markkasen mukaan sähköpotkulaudat rinnastuvat tieliikennelaissa polkupyörään. Laudalla tulisi siis ajaa kevyen liikenteen väylillä tai autotien reunassa.

Toistaiseksi sähköpotkulautoihin liittyvien sääntöjen ja ohjeiden valvontaan ei ole kiinnitetty merkittävää huomiota. Haran mukaan Helsingin poliisi on kuitenkin jo tehnyt sähköpotkuihin liittyiä valvontaiskuja, joten tilanteeseen lienee tulossa muutos.

Häiritseekö sähköpotkulautojen käyttö tamperelaisia? Kuuntele kaupunkilaisten mietteitä tästä