Hankepäällikkö Olli Heikkilä esittelee kohtaamispaikka Mukanaa Hämeenpuistossa

Kohtaamispaikka Mukana on monelle tamperelaiselle vieras paikka – yksinäisyyden vähentämiseen tähtäävä hanke pyrkii tuomaan ihmiset yhteen kahvin äärelle

Hämeenpuiston reunalla sijaitsee kohtaamispaikka Mukana, joka on Tampereella että Suomessa toistaiseksi harvinainen projekti. Mukana-hankkeen tarkoitus on vähentää yksinäisyyttä ja tuoda ihmisiä yhteen hyvin yksinkertaisella tavalla: tarjoamalla avoimen, olohuonemaisen tilan minne kuka tahansa voi tulla nauttimaan kahvista ja keskusteluseurasta.

– Tällaista meillä täällä on, esittelee Mukana-projektin hankepäällikkö Olli Heikkilä.

Katutasossa sijaitsevassa kohtaamispaikassa käy tihkusateisena maanantai-iltapäivänäkin täysi kuhina. Täpötäydellä kulmasohvalla pelataan Unoa ja jutellaan mukavia, ja peremmällä tilassa juodaan kahvia ja teetä. Puheensorinan seasta erottuvat ainakin espanjan, venäjän ja arabian kielet.

Vaikka kaikille tarkoitetussa, kulttuurienvälisessä kohtaamispaikassa käykin kuhina, tamperelaisten keskuudessa projekti on huonosti tunnettu. Heikkilän mukaan huono tietoisuus projektista kantasuomalaisten keskuudessa johtuu osittain siitä, että suurin osa viestinnästä on kohdistettu maahanmuuttaväestöön.

Heikkilän mukaan Mukana on kuitenkin tavoitellut suomalaisväestöä esimerkiksi olemalla läsnä Tampereen tapahtumien yössä, esittäytymällä erilaisissa yliopiston järjestämissä tapahtumissa sekä pyytämällä ihmisiä sisään suoraan kadulta.  Kaikista paras tapa saada kantasuomalaiset kiinnostumaan projektista on kuitenkin perinteinen puskaradio.

– Täällä käyneet suomalaiset ovat viihtyneet hyvin ja monet ovat tulleet uudestaankin, Heikkilä toteaa.

Täällä käyneet suomalaiset ovat viihtyneet hyvin.

Olli Heikkilä, hankepäällikkö

Vaikka monelle tamperelaiselle projekti saattaa vielä olla vieras, ei kokonaiskuva ei ole ollenkaan niin synkkä. Projektin perustamisesta 2015 aina heinäkuuhun 2019 asti toteutetun kävijälaskennan mukaan kohtaamispaikassa vieraili laskentajaksolla yli 11 200 ihmistä, joista Heikkilän arvion mukaan noin kymmenen prosenttia oli kantasuomalaisia.  Heikkilä toteaakin, että yksi syy projektin heikkoon tunnettavuuteen saattaa olla suomalaisessa kansanluonteessa, sillä moni suomalainen saattaa vierastaa ajatusta täysin tuntemattomien kanssa kahvittelemisesta.

Keskeisestä sijainnistaan huolimatta kohtaamispaikka Mukana ei ole erityisen tunnettu tamperelaisten keskuudessa.

Ei pelkästään maahanmuuttajille suunnattu projekti

Siitä huolimatta, että Mukana-projektin viestintäresurssit ovat kohdennettu maahanmuuttajaväestölle, projektin ydin on kuitenkin yksinäisyyden vähentäminen kokonaisuudessaan riippumatta henkilön iästä, taustasta tai sosiaalisesta statuksesta. Hanke saakin tukea yksinäisyyden vähentämisen rahastolta.

Kohtaamispaikan ydinajatus on yksinkertainen: Hämeenpuistoon on pyritty luomaan avoin olohuone, jonne kuka tahansa voi tulla omana itsenään nautiskelemaan kahvista, pienestä purtavasta sekä hyvästä seurasta. Pelkäksi olohuoneeksi projekti ei ole kuitenkaan jäänyt, sillä kohtaamispaikan tiloissa on esillä jatkuvia taidenäyttelyitä sekä kantasuomalaisilta että maahanmuuttajataustaisilta taiteilijoilta. Tämän lisäksi kohtaamispaikka järjestää viikottain esimerkiksi joogaa, luontoretkiä, käsityö- ja keskusteluryhmiä sekä urheilutuokioita.

Miten hyvin tamperelaiset tuntevat kohtaamispaikka Mukanan? Kuuntele gallup täältä.