Nuuskan myynnissä on Suomessa useampien kymmenien miljoonien laittomat rahavirrat. Kuva: Pixabay

Asiantuntijoiden mukaan nuuskaa ei kannattaisi laillistaa – ”Siitä seuraisi uusi sukupolvi, joka on nikotiiniriippuvainen”

Suomessa on viime aikoina herännyt keskustelua nuuskan myynnin ja maahantuonnin laillistamisesta. Asiantuntijoiden mukaan laillistaminen vain lisäisi käyttöä ja vaikuttaisi kielteisesti kansanterveyteen.

Nuuska on noussut trendiasemaan. Ehkäisevän päihdetyön (EHYT ry) Nikotiinihankkeen projektipäällikön Hanne Munterin mukaan nuuska on varsinkin nuorten ja nuorten aikuisten suosiossa.

– Nuuska näkyy populaarikulttuurissa ja tuotekehittely on mennyt eteenpäin. Nykyään nuuska on pienissä ja huomaamattomissa pusseissa.

Hänen mukaansa laillistamisen seurauksena syntyisi uusi sukupolvi, joka on nikotiiniriippuvainen.

Tuotteen laillistaminen tarkoittaa yleensä saatavuuden paranemista ja käytön yleistymistä.

Otto Ruokolainen, tupakka-asiantuntija

Myöskään THL:n tupakka-asiantuntijan Otto Ruokolaisen mukaan nuuskan laillistaminen ei kannata.

– Tuotteen laillistaminen tarkoittaa yleensä saatavuuden paranemista ja käytön yleistymistä. Vasta-argumenttina on, että verotulot tulisivat Suomeen toisin kuin laittomassa myynnissä, mutta savukkeidenkaan osalta verotulot eivät kata terveyshaittoja yhteiskunnalle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2017 tupakkatilaston mukaan nuuskan käyttö on lisääntynyt nuorilla ja aikuisilla. Myös nuuskan matkustajatuonti on lisääntynyt.

FAKTA

Nuuskan laillistaminen

  • Nuuskan myynti on ollut laitonta Suomessa jo vuodesta 1995.
  • Ruotsi on ainoa maa EU:ssa, jossa nuuskan myynti on sallittua.
  • Euroopan unionin tuomioistuin on vuonna 2018 antamassaan lausunnossa todennut, että nuuskan myyntirajoituksiin ei tule muutoksia EU-maissa nuuskan aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi.

Tulli on tänä vuonna tammikuusta kesäkuuhun takavarikoinut salakuljetettua nuuskaa 2893 kiloa, kun vielä 2010 koko vuonna nuuskaa takavarikoitiin 36 kiloa. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan nuuskan myynnistä tulee piilorikollista silloin, kun sen luovuttaminen on kokonaisuudessaan kielletty Suomessa.

– Nuuskan ongelmat ovat suurimmat siellä, missä on eniten ihmisiä, kuten pääkaupunkiseudulla  ja Tampereella.

Myynnin laittomuudesta syntyy laittomia harmaita rahavirtoja, jotka pitää pestä puhtaaksi, jos rahoja haluaa käyttää johonkin laillisesti. Pirkanmaa ei ole lähellä Ruotsin rajaa, jolloin ihmiset voisivat hakea nuuskaa omaan käyttöönsä halvalla kuten Torniossa, joten täällä on laitonta nuuskakauppaa ja salakuljetusta. Laiton nuuskakauppa näkyy sekä sosiaalisen median sivustoilla että katukauppana esimerkiksi kouluissa.

EU vastuussa nuuskan laillistamisesta ja rajoittamisesta

Jotkin kansanedustajat ovat ehdottaneet, että nuuskan maahantuonti ja myynti pitäisi laillistaa. Asian ajamiseksi on tehty myös eduskunnalle toimenpidealoitteita. Kuitenkin vuoden 2016 tupakkalain uudistuksen tavoitteeksi tuli, että Suomessa nikotiinituotteiden käyttö loppuisi. Munterin mukaan nuuska uhkaa tätä tavoitetta.

Nuuskan myynnin ja maahantuonnin laillistamisesta ei päätetä eduskunnassa, vaan EU-tasolla. Poliitikot kuitenkin tasaisin väliajoin tuovat esille nuuskan laillistamisen. Suomen olisi hankalaa saada poikkeuslupa nuuskan myymiseen kuten Ruotsilla, sillä Munterin mukaan nuuskan laillistaminen Suomessa saattaisi vaatia, että nuuska vapautettaisiin kaikkialla EU:ssa, mikä vaatisi kunnolliset perustelut. Hänen mukaansa on mahdollista, että kansanedustajien puheissa laillistuksesta voi olla myös osana äänestäjien kosiskelua.

Ruokolaisen mukaan Ruotsilla voisi olla suurempi vastuu kannettavana, ettei nuuskaa myydä muualle. Hänen mukaansa nuuskan käytön vähentämiseksi on monia keinoja.

– Hintojen korotus ja saatavuus ovat tärkeimmät keinot. Lisäksi vaikuttavat kulttuuriset tekijät, kuten nähdäänkö nuuska vähemmän haitallisena tai siistinä juttuna esimerkiksi kouluissa.

Laillistamisen sijaan Munter ehdottaa paremman rajavalvonnan ja aikuisten vastuunoton lisäksi EU-tasolla ratkaisuja nuuskan käytön vähentämiseksi.

– Voisiko EU rajoittaa maustettujen nuuskatuotteiden myyntiä? Nuuskan käytön aloittamista voisi vähentää, jos EU kieltäisi Ruotsilta makuaineiden käytön nuuskan valmistuksessa. Maustettu tuote houkuttelee nuoria ja alentaa käytön aloittamisen kynnystä.

Mitä mieltä Tampereella oltiin nuuskan myynnin ja maahantuonnin laillistuksesta? Kuuntele gallup täältä.