Kehräsaaren sympaattinen pikkukino palvelee elokuvan ystäviä aamusta iltaan.

Kehräsaaressa pääsee kinotunnelmaan päivälläkin – sana Seniorikinosta kiirii elokuvafanilta toiselle

Yksityiset elokuvateatterit ovat pitäneet pintansa Finnkinon suuresta markkinaosuudesta huolimatta. Arthouse Cinema Niagarassa pääsee nauttimaan aidosta tunnelmasta ja rauhallisesta katselukokemuksesta.

Aamupäivän aurinko paistaa Tampereella sijaitsevan Arthouse Cafe Kehräsaaren ikkunoista sisään. Boheemin kahvilan seiniä koristavat taideteokset ja elokuvajulisteet. Hiljainen puheensorina ja kilisevät teekupit tuovat muuten rauhalliseen kahvilaan eläväistä tunnelmaa.

Arthouse Cafe Kehräsaaressa voi kahvitella ennen elokuvanäytöstä.

Vähitellen tila alkaa täyttyä kahvilan yhteydessä toimivan Arthouse Cinema Niagara -elokuvateatterin asiakkaista. Aamupäivän Seniorikinossa esitetään Todd Phillipsin ohjaama Joker, joka on herättänyt keskustelua muun muassa väkivaltaisuuden ja mielenterveysongelmien romantisointinsa takia. Yhdistelmä kuulostaa alkuun hieman eksoottiselta, mutta Niagaran teatterinhoitaja Juha Elomäen mukaan se toimii.

– Jokeria on pääasiassa esitetty iltaisin. Seniorikino on mahdollisuus kenelle tahansa tulla katsomaan sitä päiväsaikaan. Ja elokuvahan on hyvä, joten tervetuloa vaan, Elomäki naurahtaa.

Baarimainen kahvila tarjoilee myös lounasta ja järjestää ohjelmaa melkein päivittäin.
Kahvilan seiniä koristavat boheemit taideteokset.

Niagaran asiakkaissa on havaittavissa jännittyneisyyttä. Monet ovat lukeneet elokuvasta etukäteen ja valmistautuneet siihen, että siinä käsitellään vakaviakin aiheita.

Väkivaltakohusta huolimatta Joker on noussut Suomessa tämän vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi. Maailmanlaajuisesti elokuvan lipputulot ovat ylittäneet miljardin dollarin rajapyykin. Elokuvaa ei siis turhaan ole tituleerattu vuoden elokuvaspektaakkeliksi.

Todd Phillipsin ohjaama Joker on puhuttanut mediassa väkivaltaisuutensa takia.

Elokuvakokemuksia iäkkäämmille

Arthouse Cinema Niagara on tamperelainen yksityinen elokuvateatteri, jota ylläpitää Pirkanmaan elokuvakeskus ry (PEK). Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää elokuvakulttuurin tuntemusta Pirkanmaalla, ja Niagaran pyörittämisen lisäksi se järjestää muun muassa erilaisia työpajoja ja koulutuksia.

Niagaran pyörittämisen lisäksi Pirkanmaan elokuvakeskus ry edistää elokuvakulttuurin tuntemusta Pirkanmaan alueella.

Idea Seniorikinosta lähti PEK:in kiinnostuksesta tavoittaa myös iäkkäämpiä elokuvan ystäviä. Aluksi otettiin yhteyttä esimerkiksi palvelutaloihin, ja pian alkoi yhteistyö Sumeliuksenkadun Senioriklubin elokuvakerhon ja sitä vetävän Harri Hollin kanssa.

Sana Seniorikinosta levisi nopeasti puskaradiossa, kun vakioasiakkaat kertoivat teatterista tuttavilleen. Vähitellen siitä muodostui brändi, joka selvisi omillaan suusanallisen markkinoinnin avulla.

Niagaran ohjelmisto koostuu niin kotimaisista kuin kansainvälisistäkin uutuuselokuvista.

Seniorikinon ohjelmistoa lähdettiin rakentamaan niin, että näytökset aloitetaan aikaisemmin päivällä. Nykyisin päivän ensimmäiset näytökset alkavat jo kymmeneltä. Ohjelmistossa on elokuvia, joita Niagara esittää muutenkin. Sen suunnittelussa otetaan huomioon myös kohdeyleisö, ja esimerkiksi kauhuelokuvia esitetään harvemmin. Pääasiassa esitetyt elokuvat ovat uusia.

– Kun ruuhka on kova ja salin kapasiteetti pieni, niin välillä elokuvia on myös hyllyllä odottamassa pääsyään ohjelmistoon. Yritämme saada elokuvat esitykseen tuoreeltaan, mutta päiviä pitäisi olla viikossa kaksitoista, jotta se aina onnistuisi, Juha Elomäki toteaa.

Kun elämäntilanteet muuttuvat esimerkiksi töiden ja perheen takia, ei ilta-aikaan elokuvissa käyminen olekaan välttämättä enää niin mutkatonta. Siksi Seniorikinon kaltaisille elokuvakokemuksille on kysyntää. Elomäen mukaan moni asiakkaista saattaa olla ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneen vuoteen elokuvissa ja samalla huomata, että tämähän onkin hauskaa. Elokuvahetki tuo kaivattua vaihtelua arkeen.

Niagaran ainoassa salissa saa valita paikkansa itse.

Pienistä kinoista haetaan tunnelmaa

Vaikka Finnkinolla on Suomessa merkittävä markkinaosuus, pienempien elokuvateattereiden suosion kasvu näkyy Elomäen mukaan kahdessa asiassa. Niagaran kävijämäärät kasvavat jatkuvasti, ja digitalisaation myötä myös pienet elokuvateatterit saavat uusia elokuvia ensi-iltaan samaan aikaan isojen teattereiden kanssa.

Aito tunnelma houkuttelee yleisöä pienempiin elokuvateattereihin.

Pienten elokuvateattereiden vetovoimaa lisää myös niiden aito tunnelma. Suurinta osaa pienistä elokuvateattereista pyörittävät yrittäjät, ja teattereissa ilmeneekin niiden omistajien intohimo elokuvia kohtaan.

– Jokaisessa pienessä teatterissa on oma tunnelmansa. Teatterinpitäjät tekevät kaikkensa oman teatterinsa eteen ja miettivät, miten yleisön on miellyttävä katsoa elokuvaa. Katselukokemus ratkaisee, Elomäki summaa.

Aito mutta omintakeinen tunnelma on läsnä myös Niagarassa. Teatterin salista puuttuu elokuvateattereille tyypillinen popcornin tuoksu. Karkkipussit eivät rapise, vierustoverille ei kuiskita eikä kesken elokuvan kurkita puhelinta.

Salissa vallitsee kunnioitus muita elokuvan ystäviä kohtaan: yleisö hiljentyy nauttimaan aamupäivän elokuvahetkestä.