Professori Miikka Pyykkösen utopia olisi ihmiskasvoisempi kapitalismi, toivon mukaan jotain enemmänkin.

Maailma pitää pelastaa, ja vastakulttuurit voivat auttaa siinä

Talous kasvaa, maapallon resurssit eivät. Ympäristö on kriisissä. Pelastusta voidaan etsiä vastakulttuureista, jotka ovat jo todistaneet voivansa muuttaa yhteiskuntaa.

Vastakulttuurien ajatukset voivat aluksi tuntua radikaaleilta. Ne saattavat kuitenkin nousta osaksi valtavirtaa, kuten eläinoikeusliikkeen esille tuomat kasvissyönti ja veganismi ovat tehneet.

Vastakulttuurit ovat vallitsevasta kulttuurista etäännytettyjä kulttuureita. Ne pyrkivät tuottamaan vaihtoehtoja olemassa olevaan yhteiskuntaan, kertoo Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan professori Miikka Pyykkönen.

– Niiden tehtävä on tuottaa ja nostaa yhteiskunnassa esille sellaisia asioita, joita muuten ei osata ajatella. Siinä piilee vastakulttuurien voima, niiden potentiaali ja niiden tarkoitus. Ilman niitä meillä ei olisi tällaista tietoisuutta esimerkiksi ympäristöasioista ja erilaisista radikaaleista vaihtoehtoisista mahdollisuuksista kapitalismille.

Pyykkösen mukaan kaikki vastakulttuurit eivät kuitenkaan pyri vaikuttamaan ympäröivään yhteiskuntaan. Jotkut niistä voivat esimerkiksi vetäytyä maaseudulle elämään omaa elämäänsä, hypätä pois oravanpyörästä.