Elämää vähemmällä roskalla – bloggari Roosa Blom haluaa vaikuttaa esimerkillään kulutustottumuksiin

Ekologinen elämäntapa on trendikästä ja elämäntyyli, jolla voi vaikuttaa suotuisasti ympäristöön. Bloggaamalla omasta ekologisesta elämästään voi toisaalta vaikuttaa ympäristön kannalta suotuisasti ihmisiin.

Pälkäneläinen yrittäjä ja ekobloggaaja Roosa Blom haluaisi olla ekologinen, mutta ihan kaikkeen hänkään ei pysty. Maaseudulla eläminen ja etäisyydet asettavat omat haasteensa. Esimerkiksi autolla kulkemisesta Blom ei voi luopua. Ekologinen elämäntapa on kuitenkin jatkumo.

— Toki koko ajan kartoitamme vaihtoehtoja ekologisempaan autoiluun. Kaikki ekologiset autovaihtoehdot eivät vain onnistu täällä maaseudulla, esimerkiksi täällä ei ole yhtäkään kaasuasemaa, Blom kertoo.

Ympäristötietoisena Blomille on tuttua lihan tuotannon vaikutukset ympäristöön. Liha toisaalta on yksi asia, mistä Blom olisi valmis luopumaan. Hän on vähentänyt lihaa ja toisaalta on lisännyt riistalihaa.

— Vegaanius ei ole ainut tapa syödä ekologisesti, ja vegaaniruokavaliokin voi olla ympäristöä kuormittava, Blom sanoo.

— Meillä on tuolla puolikas poro pakkasessa.

Bloggaajana Blomille tiedon levittäminen on helppo ja luonnollinen tapa vaikuttaa. Blogissaan hän kertoo elämäntavastaan ja kirjoittaa vinkkejä tee-se-itse hengessä esimerkiksi vesiväreistä.

— Jokaisen pitää valita vaikutuskeinoista ne, jotka tuntuu luontevimmilta. Joillekin äänestäminen on se juttu.

Blomin mielestä kuluttaminen, tai oikeastaan kuluttamatta jättäminen on tehokas tapa vaikuttaa yrityksiin.

— Me jokainen äänestämme lompakollamme. Mitä enemmän viestitämme kuluttamisellamme yrityksille, yritysten on pakko muuttaa toimintaansa.