Aamuseitsemältä Tampereen Mältinrannassa reippaimmat ovat lähteneet aamu-uinnille. Kaduilla rientää tuulipukuisia töihin lähtijöitä ja puista voi kuulla hiljaista linnunlaulua. Aikaisen aamun tunnelmaa seuratessa kevään voisi luulla olevan aivan nurkan takana. Vain ympäröivä pimeys paljastaa ajankohdan tammikuuksi.
Hyytävään järveen pulahtaminen antaa tamperelaisen Helle Hakkaraisen päivälle virkistävän aloituksen. Jo 15 talven ajan avantouinti on kuulunut hänen jokaiseen aamuunsa. Tämä talvi tuntuu erilaiselta: järvi on sula.
– Nythän tämä on avojärviuintia. On niin mustaa, että eteensä ei näe, Hakkarainen toteaa.
Hakkarainen nimittää itseään talvi-ihmiseksi ja talven puolestapuhujaksi. Hiihtäminen ja avantouinti ovat hänelle erityisen tärkeitä harrastuksia. Hän muistelee, että yleensä tähän aikaan vuodesta lunta ja jäätä on riittänyt helposti niiden harrastamiseen. Viime aikojen ilmastokeskustelut ovatkin herättäneet pelkoa siitä, miltä tulevaisuuden talvet näyttävät.
– Kauhistuttaa. Täytyy varmaan muuttaa pohjoiseen.
Jäätyminen myöhästyy ja jäänlähtö aikaistuu
Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Merja Pulkkanen kertoo Etelä-, Keski-, ja Itä-Suomen järvien jääpeitteiden paksuudessa olevan suuria alueellisia vaihteluita. Vielä on mahdotonta ennustaa, jäädäänkö Etelä-Suomessa tänä talvena täysin ilman lunta ja jäätä, mutta kehityssuunta on synkkä.
Pulkkasen mukaan järvien jäätymis- ja jäänlähtöhavaintoja on hyödynnetty laajalti ilmastonmuutokseen liittyvässä tutkimuksessa.
– Tutkimustulosten perusteella voidaan sanoa, että jääpeitteinen aika suomalaisissa järvissä tulee lyhenemään. Jäänlähtö aikaistuu keväällä, ja jäätyminen tapahtuu entistä myöhemmin, Pulkkanen kertoo.
Tänä talvena puitteet avantouinnille ovat olleet huonot. Vaikka Hakkaraista harmittavatkin lauhat säät, hän kokee avantouinnin olevan yhtä antoisaa kuin kylmempinäkin talvina.
– Tämä on minulle hyvä harrastus. Saa hyvän aloituksen päivälle ja aamulenkin samalla. Maisemat ovat keväiset, mutta kylmä vesi virkistää yhtä paljon kuin kovillakin pakkasilla.
Mitä menetämme, jos talvet lämpenevät pysyvästi? Lue toimittajan kommentti täältä.