Peppi Lokan kommentti: Yksi talvi, kiitos

Noin viikon verran tuntui hyvältä. Oli pakkanen, lumiukko, pulkkamäki ja lumisota. Oli kunnon talvi ja lumityöt. Se viikko oli nopeasti ohi. Kalenteri poisti itsestään kaikki talvikuukaudet ja korvasi ne jatkuvalla marraskuulla. Tuntui kuin tänä vuonna talvi olisi ollut ohi ennen kuin se ehti edes alkaa.

Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden laatima, International Journal of Climatology -lehdessä julkaistu tutkimus ennustaa Suomen kesien pidentyvän ja talvien lyhenevän ilmaston lämpenemisen seurauksena. Pohjois-Suomelta talvea ei olla viemässä pois vielä hetkeen, mutta erityisesti Lounais-Suomen arvioidaan olevan altis vuodenaikojen uudenlaiselle järjestäytymiselle.

Talven katsotaan alkaneen, kun vuorokauden keskilämpötila painuu pysyvästi pakkasrajan alapuolelle. Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen talvi laskeutuu koko maan ylle keskimääräisesti marraskuun loppuun mennessä. Etelä- ja Länsi-Suomessa sitä ei ole saavutettu vieläkään. Jos kasvihuonekaasujen päästöjä ei saada kuriin, saatamme jo tämän vuosisadan puolivälissä kohdata tilanteen, jossa osa Suomea jää pysyvästi ilman pakkasia.

Suomi tunnetaan talvistaan ja jos ne viedään meiltä pois, ottaa suomalainen identiteettikin osumaa. Kovat pakkaset ja loppumattomat lumityöt ovat kansallisylpeytemme. Lähetetäänkö tulevaisuudessa ”Hajotkaa pakkaseen” -viestejä etelänlomien sijaan Etelä-Suomesta pohjoiseen, koska me eteläisemmässä Suomessa emme enää voi hajota muuhun kuin vesisateeseen ja kuralammikoihin?

Onneksemme pakkaseen hajoamisen mahdollisuutta ei ole otettu vielä kokonaan pois. Ilmaston lämpenemisen vastaisen työn on jatkuttava, jotta meidänkin lapsemme pääsevät kokemaan 20 asteen pakkasten ja koulun pakollisten hiihtotuntien riemun.

Osassa Suomea talvi ei ole vielä virallisesti alkanut. Millaista on avantouinti, kun jäät puuttuvat? Lue lisää täältä.