Avantouinti virkistää, vaikka avannot puuttuvatkin.

Etelä-Suomen järvien jäättömyys harmittaa – ”Täytyy varmaan muuttaa pohjoiseen”

Avantouinti on suosittu talviharrastus. Poikkeuksellisen lämpimän talven seurauksena Tampereen avantouintipaikoilla näkymä ei kuitenkaan ole kovin talvinen. Kun jäät puuttuvat, puuttuvat itse avannotkin.

Aamuseitsemältä Tampereen Mältinrannassa reippaimmat ovat lähteneet aamu-uinnille. Kaduilla rientää tuulipukuisia töihin lähtijöitä ja puista voi kuulla hiljaista linnunlaulua. Aikaisen aamun tunnelmaa seuratessa kevään voisi luulla olevan aivan nurkan takana. Vain ympäröivä pimeys paljastaa ajankohdan tammikuuksi.

Hyytävään järveen pulahtaminen antaa tamperelaisen Helle Hakkaraisen päivälle virkistävän aloituksen. Jo 15 talven ajan avantouinti on kuulunut hänen jokaiseen aamuunsa. Tämä talvi tuntuu erilaiselta: järvi on sula.

– Nythän tämä on avojärviuintia. On niin mustaa, että eteensä ei näe, Hakkarainen toteaa.

Hakkarainen nimittää itseään talvi-ihmiseksi ja talven puolestapuhujaksi. Hiihtäminen ja avantouinti ovat hänelle erityisen tärkeitä harrastuksia. Hän muistelee, että yleensä tähän aikaan vuodesta lunta ja jäätä on riittänyt helposti niiden harrastamiseen. Viime aikojen ilmastokeskustelut ovatkin herättäneet pelkoa siitä, miltä tulevaisuuden talvet näyttävät.

– Kauhistuttaa. Täytyy varmaan muuttaa pohjoiseen.

Helle Hakkaraista huolestuttaa, että pimeistä ja lumettomista talvista tulee yleisempiä. Hän kaipaa Tampereelle kunnon pakkasia ja hiihtokelejä.

Jäätyminen myöhästyy ja jäänlähtö aikaistuu

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Merja Pulkkanen kertoo Etelä-, Keski-, ja Itä-Suomen järvien jääpeitteiden paksuudessa olevan suuria alueellisia vaihteluita. Vielä on mahdotonta ennustaa, jäädäänkö Etelä-Suomessa tänä talvena täysin ilman lunta ja jäätä, mutta kehityssuunta on synkkä.

Pulkkasen mukaan järvien jäätymis- ja jäänlähtöhavaintoja on hyödynnetty laajalti ilmastonmuutokseen liittyvässä tutkimuksessa.

– Tutkimustulosten perusteella voidaan sanoa, että jääpeitteinen aika suomalaisissa järvissä tulee lyhenemään. Jäänlähtö aikaistuu keväällä, ja jäätyminen tapahtuu entistä myöhemmin, Pulkkanen kertoo.

Talvi on Hakkaraiselle mieluisaa aikaa. Vaikka talven olosuhteet ovat olleet hänelle pettymys, uimaan lähtöä ne eivät ole estäneet.

Tänä talvena puitteet avantouinnille ovat olleet huonot. Vaikka Hakkaraista harmittavatkin lauhat säät, hän kokee avantouinnin olevan yhtä antoisaa kuin kylmempinäkin talvina.

– Tämä on minulle hyvä harrastus. Saa hyvän aloituksen päivälle ja aamulenkin samalla. Maisemat ovat keväiset, mutta kylmä vesi virkistää yhtä paljon kuin kovillakin pakkasilla.

Mitä menetämme, jos talvet lämpenevät pysyvästi? Lue toimittajan kommentti täältä.