Muun muassa astioiden tiskaaminen käsin vie paljon vettä.

Vedestä aletaan uusissa asunnoissa laskuttaa käytön mukaan – Jatkossa asukas voi seurata vedenkulutustaan myös itse

Asuinhuoneistojen vedenkäyttöä pyritään hillitsemään uudella lainsäädännöllä. Asiantuntijan mukaan vettä voi säästää myös arkisilla keinoilla.

Suihkussa pitkään viihtyvä asukas ja asunnollaan vain harvoin oleileva maksavat usein vedenkäytöstään saman verran. Tähän on tulossa muutos, sillä uusien ja remontoitavien taloyhtiöiden vesimaksun on tulevaisuudessa perustuttava etäluettavilla mittareilla laskettuun kulutukseen.

Merkittävä osa vedestä käytetään kodeissa juuri kuumiin suihkuihin. Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan asiantuntija Teemu Kettunen kertoo, että peseytymiseen menee lämpimästä vedestä suurin osa ja kaikesta käytetystä vedestä lähes puolet.

–  Ympäristön kannalta lämpimän veden kulutuksen vähentäminen on tärkeintä, sillä lämmittäminen kuluttaa energiaa ja aiheuttaa ympäristöhaittoja.

Uuden lainsäädännön taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivi, jolla pyritään vähentämään päästöjä. Lain on tarkoitus tulla voimaan lokakuussa. Tällä hetkellä 15 prosenttia kodeissa käytetystä energiasta menee Tilastokeskuksen mukaan veden kuumentamiseen.

Ympäristön kannalta lämpimän veden kulutuksen vähentäminen on tärkeintä.

Motivan asiantuntija Teemu Kettunen

Määriä voi tarkkailla itsekin

Talouksissa, joissa laskutus perustuu käyttömääriin, vettä menee päivittäin 119 litraa henkilöä kohden. Sen sijaan kodeissa, joissa laskutus on kiinteä, summa on 129 litraa, selviää Motivan ja Työtehoseuran tutkimuksesta.

– Veden kulutukseen perustuva laskutus pienentää kulutusta ja tätä kautta myös keskimääräistä vesimaksua. Toki maksut voivat nousta perheillä, jotka kuluttavat paljon keskimääräistä enemmän, sanoo Kettunen.

Vesilaskussa lukevan summan lisäksi asukas voi itse seurata käyttämiään määriä mittarista, jos se sijaitsee asunnossa helposti nähtävällä paikalla. Vesiyhtiöillä on myös palveluja, joilla asukas pääsee seuraamaan lukemia netin kautta.

Kettusen mukaan suihkussa vietetyn ajan lyhentäminen ja täysien pesukoneellisten peseminen ovat tehokkaita tapoja säästää vettä. Sitä voi kuitenkin valua hukkaan huomaamattomastikin, esimerkiksi WC-istuimen vuotaessa hiljalleen.

– Se paljastuu helposti asettamalla paperi WC-pöntön takasisäreunaan. Jos paperi kastuu, WC vuotaa. Tästä tulee ilmoittaa huoltoyhtiöön, sillä jatkuva vuoto voi moninkertaistaa koko talouden vedenkulutuksen.

Mitä tamperelaiset ajattelevat vedenkäytöstään? Kuuntele gallup täältä.