E-urheilun ammattilainen Jani Jussila haluaa olla alansa paras – ”Kyllähän se vaatii uhrauksia”

Jani Jussilan työpäivä sisältää kahdeksan tuntia pelaamista ja taktiikoiden hiomista yhdessä muun pelitiimin kanssa. Ura ammattipelaajana on vaatinut uhrauksia niin ihmissuhteissa, koulutuksessa kuin vapaa-ajalla.

Uralla menestyminen on tuonut Jani Jussilalle itsevarmuutta. Kuva: Sara Nieminen

Turkulaisen Jani Jussilan, 27, päivä alkaa lämmittelyllä eli yksin pelaamisella. Jussila käy läpi erilaisia pelikarttoja, joita Counter-Strike: Global Offensive -peliin kuuluu.

Pelissä toisiaan vastaan pelaavat terroristiryhmittymä ja erikoisjoukot. Terroristit yrittävät asettaa pelikentälle pommin. Erikoisjoukkojen tehtävänä on joko purkaa pommi tai kukistaa vastustajat.

Jussila pelaa Counter Strike: Global Offensive eli CS:GO -tietokonepeliä työkseen ammattitasolla. Hän aloitti pelin aiempien versioiden pelaamisen jo hyvin nuorena. Pelistä muotoutui hänelle ensin harrastus, sitten työ ja nykyään siitä voi puhua jo osana identiteettiä.

– On vaikea kuvitella mitä sitä tekisi, jos pelit eivät olisi osa elämää, Jussila kertoo.

Ennakkoluulot ovat kääntyneet ihailuksi

Jussilan CS:GO-joukkue on osa e-urheiluseura ENCEä. Vuonna 2019 joukkue voitti hopeaa Major-turnauksessa, joka on pelin suurin ja arvostetuin ottelu. Sitä pystyi seuraamaan suorana lähetyksenä myös Suomessa.

– Siitä tuli kunnon mediamyllytys, jonka jälkeen ihmiset alkoivat tunnistaa kadulla, Jussila muistelee.

Kyseinen ottelu teki e-urheilusta lähestyttävämmän monille suomalaisille. Jussilan mukaan ihmiset ymmärtävät nykyään paremmin, mitä se on. Hän kokee myös asenneilmapiirin pelaamista kohtaan muuttuneen. Ennakkoluulojen sijaan monia pelaajia ihaillaan.

Silti edelleen osa ihmisistä päivittelee, miten pelaaminen voi olla vakavasti otettavaa työtä. Joidenkin mielestä on naurettavaa, että sillä voi tienata elantonsa. Jussila kuitenkin näkee e-urheilun tulevaisuuden valoisana. Ala saa jatkuvasti lisää näkyvyyttä ja pelaajia.

– E-urheilu tulee olemaan yhtä suuri laji kuin jalkapallo, hän toteaa.

Kuka?

Jani Jussila

  • Pelinimeltään Aerial
  • 27-vuotias
  • Syntynyt Kotkassa, asuu nykyään Turussa
  • Pelaa Counter Strike: Global Offensive -tietokonepeliä ammatikseen ENCEn e-urheiluseurassa
  • Menestynyt kansainvälisesti ja päässyt arvostetussa Major-turnauksessa joukkueensa kanssa hopeasijalle

Menestys vaatii aikaa ja omistautumista

Yksi Jussilan uran huippuhetkistä on Madridissa pelattu Blast Pro Series -turnaus. Joukkue voitti kultaa, ja Jussila palkittiin turnauksen parhaana pelaajana.

Tavoitteisiin pääseminen on kuitenkin vaatinut tuhansia pelitunteja, jotka ovat vieneet aikaa muilta tärkeiltä asioilta elämässä.

– Yksi konkreettinen asia, josta olen joutunut luopumaan, on biolääketieteen opinnot. Niille ei yksinkertaisesti ollut aikaa pelaamisen ohella.

Tämän lisäksi vapaa-aika on vähentynyt ja ihmissuhteet ovat kärsineet. Jussila ei ehdi nähdä ystäviään niin usein kuin toivoisi. Häntä harmittaa etenkin opiskeluaikaisten tapahtumien väliin jääminen.

Myös suhde pelaamiseen on muuttunut jonkin verran harrastuksen vaihduttua ammatiksi. Nykyään joukkueen kanssa pelaaminen tuntuu enemmän työltä kuin hauskalta vapaa-ajan vietolta.

Uhrauksista huolimatta Jussilaa motivoi vahva kilpailuhenkisyys ja halu olla alansa paras.

– Voitossa hienointa on hyvän olon tunne ja se, kun oma työ palkitaan.

Tällä hetkellä Jussila joukkueineen valmistautuu pienempien turnausten ohella Dreamhack Open Fall 2020 -turnaukseen, joka on osa seuraavien Major-turnausten karsintoja.

Tavallisesti turnaukset ovat suuria tapahtumia, joita pelataan ympäri maailmaa yleisön edessä. Koronan vuoksi Jani Jussila pelaa kaikki pelit omalla kotikoneellaan. Kuva: Sara Nieminen